Talibani prijete stranim trupama ukoliko se ne povuku do 1. svibnja

26.03.2021.

21:34

Autor: A.M./Hina/HRT

Talibani prijete stranim trupama

Talibani prijete stranim trupama

Foto: Parwiz / Reuters

Talibani su zaprijetili napadima na strane trupe u Afganistanu ukoliko se ne povuku do 1. svibnja, o čemu je dogovor s Washingtonom postignut prošle godine.


Talibani su prijeteće poruke uputili nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden dan ranije kazao da će biti teško ispoštovati taj krajnji rok za povlačenje.

Njemačka je također jučer produljila ostanak svojih vojnika u Afganistanu do 31. siječnja 2022.

Ukoliko se strane trupe ne povuku do 1. svibnja, talibani će biti primorani nastaviti sveti rat i oružanu borbu protiv stranih snaga kako bi oslobodili zemlju, priopćilo je talibansko zapovjedništvo.

SAD i talibani su prošle godine postigli dogovor o povlačenju stranih trupa u zamjenu za sigurnosna jamstva i početak mirovnih pregovora sa središnjom vladom u Kabulu.

Od tada su uglavnom prestali napadi na strane vojnike, no talibanska agresija nije štedila afganistanske snage i vladu.

Talibani su poručili da će poštivati dogovor kojeg su nazvali "najrazumnijim i najkraćim putem" za zaustavljanje 20-godišnjeg rata u Afganistanu - najduljeg američkog stranog sukoba.

Odgovornost za produljenje rata će biti na "duši onih koji prekrše dogovor", poručili su talibani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!