Talibani proglasili praznikom dan odlaska posljednjeg vojnika SAD-a

17.06.2023.

13:45

Autor: Hina/HRT/T.S.

Talibanska vlada proglasila je 31. kolovoza praznikom

Talibanska vlada proglasila je 31. kolovoza praznikom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Talibanska vlada proglasila je u subotu 31. kolovoza, dan kada je posljednji američki vojnik napustio Afganistan 2021., nacionalnim praznikom.

U priopćenju je ured talibanskog premijera rekao da je kabinet odlučio da će se taj dan smatrati praznikom u službenom kalendaru.

General bojnik američke vojske Chris Donahue bio je posljednji američki vojnik koji je napustio kabulsku zračnu luku u ponoć 30. kolovoza 2021.

Na temelju mirovnog sporazuma iz Dohe, SAD i njegovi saveznici napustili su Afganistan nakon 20 godina vojne prisutnosti.

Međutim, dva tjedna prije potpunog povlačenja stranih snaga, afganistanska vlada koja je imala međunarodnu potporu je pala i talibani su pobjednički ušli u gradove i ponovno preuzeli vlast.

Od tada su talibani ponovno nametnuli svoje stroge zakone i uskratili afganistanskim djevojčicama i ženama pristup školama nakon šestog razreda.

Kao rezultat toga, nijedna država na svijetu još nije priznala njihovu de facto vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!