14:15 / 20.06.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Talibani se zauzimaju za "izvorni islamski režim" u Afganistanu putem pregovora

default error photo

Talibani koji su prije američkog povlačenja zaredali s ofenzivama na terenu, danas su poručili da je izvorni islamski režim najbolje rješenje za budućnost zemlje i to će postići putem pregovora.


Jedan od voditelja međuafganistanskih pregovora u Dohi, mula Abdul Gani Baradar, ponovio je u priopćenju da je "izvorni islamski režim najbolje rješenje koje zahtijevaju svi Afganistanci".

- Naše sudjelovanje u pregovorima svjedoči o tome da vjerujemo u rješenje problema zahvaljujući međusobnom razumijevanju, istaknuo je.

- Međunarodnu zajednicu pozivam da prepusti Afganistancima odluku o njihovoj sudbini i o sudbini njihove zemlje, rekao je.

Pregovori o eventualnoj podjeli vlasti koje su u rujnu 2020. u Dohi počeli talibani i afganistanska vlada, trenutačno su na mrtvoj točki. Mula, zamjenik glavnog pregovarača za politička pitanja, tvrdi da će talibani "štititi prava svih građana oAfganistana, muškaraca i žena, u svjetlu islamskih načela i tradicije afganistanskog društva".

Ujedno poziva mlade Afganistance da ostanu u zemlji i da se ne iseljavaju

"Ostanite kako biste služili (svojoj) zemlji i narodu: Islamski emirat će vam to omogućiti. Ostanite (...) umjesto da za komad kruha odlazite u inozemstvo zajedno s obiteljima i djecom".

U nizu ciljanih ubojstava koja se pripisuju talibanima u zadnjih godinu dana ubijeni su deseci mlađih školovanih ljudi (novinari, suci, sveučilišni profesori, aktivisti za ljudska prava), što je mnoge nagnalo na odlazak u potrazi za sigurnošću. Nakon dvadeset godina američke prisutnosti ojačane snagama NATO-a od 2001., američki predsjednik Joe Biden odredio je 11. rujna kao znakovit datum za potpuno povlačenje, iako je ono praktično završeno.


Afganistanske sigurnosne snage bit će same na prvoj crti.

Trenutačno su na meti pobunjenika na mnogim bojišnicama u unutrašnjosti i gube teren zabrinjavajućom brzinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!