20:39 / 10.09.2021.

Autor: T.V./Hina/HRT

Talibani ubili jednog od vođa afganistanskog otpora

Talibani

Talibani

Foto: Ahmad Kamal / XINHUA/PIXSELL

Talibani su pogubili brata Amrulaha Saleha, bivšeg afganistanskog potpredsjednika koji je postao jedan od vođa protutalibanskog otpora u dolini Pandžšir, rekao je u petak njegov nećak.

Vijest da je Salehov brat, Rohulah Azizi, ubijen objavljena je nekoliko dana nakon što su talibanske snage preuzele nadzor nad provincijskim središtem Pandžšira, posljednje pokrajine koja im pruža otpor.

Vijest je Reuters u SMS poruci dojavio njegov nećak Ebadulah Saleh.

- Ubili su ga jučer i nisu nam dopustili da ga pokopamo. Ponavljali su da njegovo tijelo treba istrunuti, napisao je Saleh.

Talibanski informativni servis na urdu jeziku Alemarah objavio je da je "po izvješćima" Rohulah Saleh poginuo tijekom borbi u Pandžširu.

Saleh, bivši čelnik Nacionalne uprave za sigurnost, obavještajne službe afganistanske vlade koja je pala prošli mjesec, na slobodi je, ali se ne zna gdje se nalazi.

Nacionalna fronta otpora Afganistana, koja okuplja oporbene skupine odane lokalnom vođi Ahmadu Masudu, obećala je da će se nastaviti boriti protiv talibana i nakon pada Bazaraka, središta pokrajine Pandžšir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!