13:37 / 27.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Talibani uveli segregaciju po spolu u zabavnim parkovima

"Spolni aparthejd"

"Spolni aparthejd"

Foto: Ilustracija / Shuttesrtock

Talibansko ministarstvo za promidžbu vrlina i sprečavanje poroka u nedjelju je naredilo da svi parkovi za zabavu moraju provesti segregaciju na temelju spola, što znači da obitelji ne mogu više ići zajedno na ta mjesta.

Prema rasporedu ministarstva, žene će moći ići u zabavne parkove u Kabulu i okolici od nedjelje do utorka i pritom će morati nositi islamski hidžab, dok će se muškarci moći zabavljati od srijede do subote.

Talibani su u srijedu do daljnjeg produljili zabranu srednjoškolskog obrazovanja za djevojčice i djevojke, a odluka je izazvala prosvjede učitelja, đaka i aktivistica za ženska prava.

U petak je više desetaka žena zadržano u zračnoj luci u Kabulu i nisu stigle na svoj let jer nisu bile u pratnji muškarca.

- Spolni aparthejd u Afganistanu uzima maha na zastrašujući način, kazala je Heather Barr iz udruge Human Rights Watch (HRW).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!