13:31 / 26.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Talibani zabranili taksistima da voze žene bez hidžaba

Smanjena ženska prava

Smanjena ženska prava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Talibanska vjerska policija u Afganistanu naložila je svim taksistima u Afganistanu da ne puštaju glazbu u automobila te da ne prevoze žene bez hidžaba i bez muške pratnje ako je putovanje duže od 72 kilometra.

Uputa se nalazi na savjetodavnom pamfletu koji su distribuirali talibani. Glasnogovornik ministarstva promicanja vrlina i prevencije poroka Muhamed Sadik Akif potvrdio je autentičnost te upute za dpa u nedjelju.

Ministarstvo traži od vozača da ne prevoze žene do odredišta udaljenog više od 72 kilometra, ako s njima nije muškarac.

Od vozača se također traži da uzmu pauze za molitvu te im se savjetuje i da puste bradu.

Sveučilišni profesor Harun Rahimi kritizirao je talibansku direktivu, poručivši da će taksisti biti u poziciji da nadziru ženska tijela i njihovo kretanje, što će stvoriti prilike za uznemiravanje i učiniti javne prostore nesigurnima za žene.

- Muslimanke su znanstvenice, na važnim su mjestima u raznim industrijama te su političke liderice diljem svijeta, napisao je Rahimi na Twitteru.

On i drugi djelatnici Američkog sveučilišta u Afganistanu evakuirani su iz zemlje ranije ove godine.

- Afganistanke bi trebale slijediti njihov put, kazao je.

Od preuzimanja kontrole nad Afganistanom talibani su znatno smanjili ženska prava. U brojnim slučajevima žene se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta, a većina ženskih srednjih škola zatvorena je.

Prosvjedi ženskih aktivistica nasilno su suzbijeni. Prošloga tjedna vlasti su počele uklanjati slike žena na oglasima u prijestolnici Kabulu.

Talibansko ministarstvo poroka i vrlina postojalo je i '90-ih, kada su talibani prvi put vladali zemljom, te je notorni simbol arbitrarnih kršenja ljudskih prava javnim premlaćivanjem ili zatvaranjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!