13:22 / 08.06.2021.

Autor: P.F./Hina

Talibani zauzeli još jedan afganistanski okrug

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Talibani / Shutterstock

Talibanski pobunjenici nastavljaju vojno napredovati otkako je službeno počelo povlačenje međunarodnih snaga, a u utorak su zauzeli još jedan okrug u Afganistanu, navode dužnosnici.

Vladine snage napustile su okružno središte Davlat Abad u sjevernom Farjabu prije zore i pobjegle u susjedni okrug Andhoi bez sukoba s militantima, po riječima trojice lokalnih vijećnika. No sudbina preko desetak pripadnika sigurnosnih snaga u tom okrugu nije poznata jer je pao telekomunikacijski sustav, rekao je vijećnik Abdul Ahad Alibek.

Davlat Abad bio je pod opsadom tri godine. Snage su mogle primati logističku potporu isključivo zračnim putem. Kopnena podrška bila je nemoguća jer su militanti kontrolirali sve rute do okruga, dodao je Alibek.

U jugoistočnoj pokrajini Gazni, militanti su uništili dva sigurnosna kontrolna punkta u okrugu Ab Band. Dužnosnici su u ponedjeljak rekli da se vode teške borbe u najmanje tri okruga te pokrajine.

Okruzi bi mogli pasti ako vlada ne uspije poslati zračnu potporu, upozorio je Arif Rahmani, parlamentarni zastupnik pokrajine Gazni. Pobunjenici već treći dan za redom zauzimaju okruge.

U ponedjeljak su vladine snage napustile okrug Kajsar u Farjabu nakon višednevnih teških borbi. Pobunjenici su preuzeli kontrolu i nad okrugom Šahrak u zapadnom Goru. 

Od početka službenog povlačenja američkih i drugih vojnika NATO-a u Afganistanu 1. svibnja, najmanje 10 okruga palo je u ruke talibana. Afganistan ima 34 pokrajine i oko 400 okruga. Okružna središta djeluju kao administrativne jedinice na sekundarnoj razini, odmah ispod pokrajina.

Prema izvješću UN-a, talibani su prošle godine uspjeli zauzeti pet okruga, a vlada ih je vratila četiri u roku nekoliko dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!