10:06 / 12.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Talibani zauzeli strateški okrug u Afganistanu blizu Kabula

Arhivska fotografija,  Kabul

Arhivska fotografija, Kabul

Foto: Stringer / Reuters

Talibani su zauzeli strateški okrug u središnjoj afganistanskoj provinciji Maidan Wardak, potvrdili su u srijedu lokalni dužnosnici.

Militanti su preuzeli kontrolu nad okrugom kasno u utorak popodne, rekli su provincijski vijećnici Ahmad Jafari i Sardar Bakhtyari.

Centar okruga Nerkh bio je pod talibanskom opsadom barem tjedan dana. Vladine snage stacionirane tamo tražile su pomoć od Kabula, no pomoć nije došla, dodali su vijećnici.

Bilo je različitih izvješća o sudbini oko 70 pripadnika vladinih snaga koji su smješteni tamo. Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da su se postrojbe "taktički povukle", no bilo je drugih izvješća koja su navodila da su se predale nakon kratkog sukoba, dok je nekoliko policajaca poginulo.

Talibani su rekli da su zaplijenili veliku količinu municije i opreme.

Nerkh se smatra strateškim okrugom, s obzirom na to da se nalazi blizu Kabula. Nekoliko važnih autocesta u središnji dio zemlje, kao i južne provincije, prolaze kroz njega. Jedan službenik je rekao da bi pad Nerkha mogao biti ozbiljna prijetnja provincijama Maidan Wardak i Kabul.

Talibani su pojačali napade na glavne gradove provincija, središta okruga i veće sigurnosne baze nakon povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana, koje je započelo 1. svibnja.

Prošli tjedan, talibanski borci preuzeli su kontrolu nad okrugom Burka, u provinciji Baghlan na sjeveru zemlje.

Nakon 20 godine prisutnosti međunarodne vojske, povlačenje, koje bi se trebalo okončati 11. rujna, ostavlja Afganistan potencijalno mračnoj budućnosti uslijed rasta napada talibanskih pobunjenika. Islamska država također je prisutna u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!