22:31 / 03.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Talibanski izvori tvrde da su zauzeli Pandžšir i zavladali cijelim Afganistanom

Talibanski izvori tvrde da su zauzeli Pandžšir

Talibanski izvori tvrde da su zauzeli Pandžšir

Foto: Gibran Peshimam / Reuters

Talibanske snage preuzele su kontrolu nad dolinom Pandžšir, posljednjem mjestu otpora, rekla su tri talibanska izvora, a u glavnome gradu Kabulu pucnjevima se slavi pobjeda, no izvori otpora odbacuje te izjave kao laži.

- Milošću svemogućeg Alaha sada kontroliramo cijeli Afganistan. Huligani su poraženi i Pandžšir je sada pod našim zapovjedništvom, rekao je jedan od talibanskih zapovjednika.

Reuters nije mogao odmah potvrditi te navode.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh, jedan od lidera oporbenih snaga u videoisječku na Twitteru objavio je: Nema sumnje da smo u teškoj situaciji. Talibani su nas napali... no očuvali smo teritorij, pružili otpor.

U izjavi za televiziju Tolo News opovrgnuo je da je pobjegao iz Afganistana.

"OTPOR se nastavlja i mi nastavljamo. Ovdje sam na svom tlu, branim svoje tlo "njegovo dostojanstvo", napisao je na Twitteru.

Njegov sin Ebadulah Saleh opovrgnuo je navode o padu Pandžšira napisavši poruku - "Ne to je laž".

Ranije su mediji prenijeli izvješća o teškim borbama i žrtvama u dolini Pandžišr gdje su talibani, koji su munjevito zauzeli pokrajinske gradove i ušli u glavni grad Kabul 15. kolovoza, naišli na otpor.

Humanitarne skupine upozorile su na nadolazeću katastrofu u Afganistanu, a gospodarstvo, koje se godinama oslanja na milijune dolara inozemne pomoći, blizu je kraha.

Glad bi sada mogla pogoditi milijune ljudi, kažu agencije za pomoć.

Talibani su provodili radikalni oblik šerijata ili islamskog zakona kada su vladali od 1996. do 2001. godine. No ovaj put, pokret pokušava svijetu predstaviti umjerenije lice, obećavajući da će štititi ljudska prava i suzdržati se od odmazde nad starim neprijateljima.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi sumnjaju u njihova jamstva, te naglašavaju da formalno priznanje nove vlade i gospodarska pomoć ovise o njihovim postupcima.

Više pogledajte u prilogu Danka Družijanića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!