09:45 / 01.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Talijanski grad bez koronavirusa: Ponosni smo i sretni!

Foto: Erich Westendarp/Pixabay

Foto: Erich Westendarp/Pixabay

Foto: - / -

Grad ima oko 1100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru talijanske krize izazvane koronavirusom.
Dok u Italiji broj mrtvih od posljedica koronavirusa i dalje raste, tamošnji gradić Ferrera Erbognone broji svoje sretne zvijezde jer dosad nema nijednog zaraženog.

- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu
- Na koje se načine regija bori protiv koronavirusa?

Grad ima oko 1100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru talijanske krize izazvane koronavirusom.

- Ponosni smo i sretni što je kod nas ovakva situacija, ali ne mogu reći da nismo uplašeni jer ljudi umiru u gradu do nas, kazala je lokalna trgovkinja Mery De Luca.

Nije jasno zašto je taj gradić 50 km jugozapadno od Milana potpuno pošteđen zaraze.

- Bili smo vrlo oprezni od prvog dana, kaže De Luca, vlasnica trgovine živežnim namirnicama. Naši kupci od samog su početka izbijanja epidemije nosili maske i rukavice. Pohvalila je mjesne vlasti i lokalnu civilnu zaštitu za pravodobno informiranje javnosti i podjelu zaštitnih maski.

Ta pozitivna vijest brzo se proširila po drušvenim mrežama i portalima u mnogim državama. Što u ovoj pandemiji koja je pogodila cijeli svijet i ne iznenađuje.


Gradonačelnik Giovanni Fassina, pogrebnik, došao je na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus.

- Mislio sam da bi naša "enklava" mogla biti sjajna za analizu slučaja. Gdje ćete naći bolju priliku za proučavanje bolesti? Trebalo bi testirati krv 1099 sretnika iz ovoga grada, rekao je Fassina za La Repubblicu.


Pokrajinske zdravstvene vlasti ponudu su odbile jer je Fassina htio da ispitivanje provede institut koji je izvan mreže regionalno odobrenih laboratorija.

U Italiji je dosad koronavirusom zaraženo 105 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od 12 tisuća. U Lombardiji je 40 posto svih talijanskih slučajeva zaraze i dvije trećine umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!