Gradnja zračne luke u Trebinju ugrožava rijeku Omblu?

02.04.2022.

17:07

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mato Franković i Zoran Tegeltija

Mato Franković i Zoran Tegeltija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Gradonačelnik Mato Franković uputio je dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji, a povodom donošenja Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se "utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje", a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. ožujka.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

- Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju, stoji u dopisu gradonačelnika Vijeću ministara BiH.

Zračna luka 8,5 km od izvora Ombla, na krškom terenu

- Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Naime, prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina, samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

Tegeltija: Ne razumijem zbog čega se u Dubrovniku bune, razgovarajmo i o Trgovskoj gori 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je u subotu kako mu nije jasno zbog čega se u Dubrovniku i Hrvatskoj netko protivi gradnji zračne luke u Trebinju tvrdeći da je to projekt od kojega bi svi imali koristi. Lokalnim medijima potvrdio je da je primio pismo dubrovačkog gradonačelnika.

Kazao da je spreman na razgovor s hrvatskom vladom o svim otvorenim pitanjima. Istaknuo je da je za BiH važno i to što će biti s projektom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora na Uni, a za Frankovićevo pismo kazao je kako ga "ne razumije".

- Ne razumijem zašto se gradonačelnik Dubrovnika ne raduje izgradnji zračne luke u Trebinju s obzirom na ekonomski značaj koji njegova izgradnja ima ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku i BiH, izjavio je Tegeltija izbjegavši komentirati zabrinutost u Dubrovniku zbog mogućeg onečišćenja Omble.

Gradonačelnik Trebinja Frankoviću poručio "da ne smeta"

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćuk koji je kao i Tegeltija član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođenog Miloradom Dodikom bio je još grublji poručivši Frankoviću "da ne smeta". Ja sam za to da se svi uvjeti ispune, ali isto tako bez upletanja politike. Nema potrebe za suvišnim komentarima da će gradnja aerodroma u Trebinju utjecati na izvorište rijeke, kazao je trebinjski gradonačelnik.

Vijeće ministara BiH je ranije ovog tjedna utvrdilo prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta zračne luke u Trebinju između Vijeća ministara BiH i vlade Srbije. Pokretanje tih pregovora još treba odobriti Predsjedništvo BiH.

Zračna luka je zamisao Aleksandra Vučića?

U raspravu o ovom projektu u subotu se na Facebooku uključila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koju dužnosnici iz reda bosanskih Srba optužuju da koči taj projekt. Ona je navela kako zračna luka u Trebinju, ili bilo koji drugi projekt za koji postoji potreba, neće biti sporan ako je u skladu sa zakonom i svim pozitivnim propisima.

Zamisao o gradnji zračne luke u Trebinju prvi je prije dvije godine iznio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavivši da će to u cjelosti financirati Beograd. Ustvrdio je kako je to od značaja za prometno povezivanje istočne Hercegovine sa Srbijom i regijom.

Nova zračna luka planirana je uz grad koji ima jedva 30 tisuća stanovnika i u rijetko naseljenoj regiji, a u krugu od 50-ak kilometara već postoje tri zračne luke u Mostaru, Dubrovniku i Tivtu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!