14:48 / 20.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Teheran navodi da je zatočio brod UAE-a i posadu

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Tenzije su porasle između dvije naftom bogate zemlje koje dijeli Perzijski zaljev...
Iran je zatočio brod, registriran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog nezakonitog ulaska u teritorijalno more Irana ovoga tjedna, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak, dodajući da je obalna straža UAE-a ubila dva iranska ribara istoga dana, objavila je iranska državna televizija.

Tenzije su porasle između dvije naftom bogate zemlje koje dijeli Perzijski zaljev, nakon sporazuma o uspostavi diplomatskih odnosa između UAE-a i Izraela.

- U ponedjeljak je iranska obalna straža zarobila brod UAE-a i posadu broda zbog ilegalnog boravka u našem teritorijalnom moru, stoji u priopćenju koje je objavila državna televizija.

- Istoga je dana obalna straža UAE-a usmrtila dva iranska ribara i zaplijenila njihove brodove, dodaje se.

U priopćenju se navodi da je Iran pozvao veleposlanika UAE-a u Teheranu na razgovor zbog incidenta.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a odbilo je komentirati navode, kada ih je za komentar upitao Reuters.

Državna novinska agencija WAM objavila je u ponedjeljak da je obalna straža pokušala zaustaviti osam ribarskih brodova koji su ušli nezakonito u teritorijalno more UAE-a sjeverozapadno od otoka Sir Bu Nu' Ajr, ali nisu naveli da je bilo žrtava.

- Vlasti UAE-a su u noti poslanoj u srijedu izrazile duboko žaljenje zbog incidenta te su izrazili spremnost da kompenziraju svu nastalu štetu, stoji u iranskom priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!