07:18 / 15.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Teheran o embargu na oružje: Washington nikada nije bio izoliraniji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Vijeću sigurnosti vodila se oštra rasprava o američkoj rezoluciji o produljenju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu koji je na snazi do 18. listopada.
Teheran je pozdravio glasanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se odbacuje rezolucija Washingtona o produljenju embarga na prodaju oružja Iranu, koji istječe u listopadu.

- U 75 godina postojanja Ujedinjenih naroda, Amerika nikada nije bila tako izolirana, tvitao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, nakon što su se samo dvije zemlje od 15 članica Vijeće sigurnosti složile s planom produljenja embarga.- Unatoč svim putovanjima, pritiscima i preprekama, Sjedinjene Države uspjele su pridobiti samo malen broj zemalja, rekao je aludirajući na poteze američkog državnog tajnika Mikea Pompea da dobije podršku za američku rezoluciju.

Prema iranskoj državnoj televiziji, jedino je Dominikanska Republika podržala rezoluciju.

Embargo na prodaju oružja Iranu istječe 18. listopada prema rezoluciji kojom je potvrđen međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključen u srpnju 2015. između Irana i međunarodne zajednice.

Musavi je zadovoljno istaknuo da su "tijekom glasanja u UN-u jučer navečer iranska diplomacija i pravna snaga sporazuma ponovno u Vijeću sigurnosti pobijedili Sjedinjene Države".

Američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao svoju zemlju iz sporazuma u svibnju 2018. i ponovno uveo sankcije Iranu u sklopu kampanje "maksimalnog pritiska".

Pompeo: Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog SAD-a o produljenju embarga Iranu

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prijedlog SAD-a o produljenju embarga na oružje Iranu, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Vijeće sigurnosti UN-a "odbacilo je razumnu rezoluciju o produljenju 13-godišnjeg embarga na oružje Iranu i otvorilo put vodećem svjetskom državnom pokrovitelju terorizma da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez posebnih ograničenja UN-a prvi put nakon više od desetljeća", kazao je Pompeo.

U Vijeću sigurnosti vodila se oštra rasprava o američkoj rezoluciji o produljenju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu koji je na snazi do 18. listopada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak na organiziranje sastanka na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Irana na kojemu će se razgovarati o iranskom pitanju.

Rusija predlaže da se "što prije organizira virtualni sastanak" predsjednika država i vlada stalnih članica Vijeća (Rusija, Sjedinjene Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina) te njemačkih i iranskih čelnika.

U tom formatu poznatom kao 5+1 vodili su se pregovori s Iranom i potpisan je ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se Washington poslije povukao.

Embargo na prodaju oružja Teheranu istječe 18. listopada prema odredbama rezolucije kojom je odobren međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu koji su u srpnju 2015. potpisali Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka. Washington se u svibnju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo Iranu oštre sankcije.

Diplomati u New Yorku rekli su prošlog tjedna kako očekuju da će Vijeće glatko odbiti američku rezoluciju, što bi moglo potaknuti dugotrajni spor koji će ostaviti posljedice na ugovor o iranskom nuklearnom programu.
Foto: REUTERS/Lisi Niesner/Pool

Foto: REUTERS/Lisi Niesner/Pool

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!