18:57 / 10.11.2018.

Autor: T.V./HRT

Tema dana: Je li svijet naučio lekciju iz Prvog svjetskog rata?

-

-

Foto: - / -

U Parizu se obilježava sto godina od završetka Prvog svjetskog rata, okupljaju se vođe država i Vlada, prigoda i za važne razgovore, primjerice o obrani.
U Parizu se obilježava 100. godina od završetka Prvog svjetskog rata, okupljaju se vođe država i Vlada, prigoda i za važne razgovore, primjerice o obrani. Američki i francuski predsjednik na tu temu bili su ipak danas znatno pomirljiviji nakon susreta lice u lice.

Dvojica predsjednika su se suglasila oko toga da Europa mora snositi veći teret zajedničke obrane, nakon što je Trump u petak "vrlo uvredljivim" nazvao Macronovu ideju o formiranju europske vojske. Sjedeći na pozlaćenim stolicama, Macron je stavio ruku na Trumpovo koljeno i nazvao ga "prijateljem", dok je Trump također pokušavao naći zajednički jezik o temi koja je izazvala napetosti.

Ratna povijest s početka 20. stoljeća oblikovala je svijet. Nažalost, veća ili manja ratna žarišta postoje i dalje diljem svijeta. Gledamo sa zebnjom zveckanje oružja velikih sila, naročito onih sa nuklearnim naoružanjem.

Jesu li lekcije naučene? Možemo li sa sigurnošću reći da nikada više neće doći do sukoba tako velikih razmjera poput Prvog svjetskog rata? Na ta i brojna druga pitanja u Temi dana odgovore su pokušali dati politolozi prof. dr. sc. Goran Bandovdr. sc. Jadranka Polović.

Profesor Bandov smatra da lekcije nisu naučene jer stalno srljamo u neke nove greške. "Suočavanje sa prošlošću je vrlo bolno i grubo. Vidimo da se malo koja nacija uspjela suočiti sa prošlošću u kojoj nije imala baš pozitivnu ulogu", ističe. Bandov vjeruje kako u budućnosti više nećemo imati ratove poput Prvog ili Drugog svjetskog rata.  

Dr. Polović kaže kako ideja o stvaranju europske vojske nije nova, ona se ponavlja svakih nekoliko godina, uglavnom kada se Europa osjeća udaljenom i napuštenom od SAD-a. "Danas smo vidjeli pomirljive tonove, ali vjerujem da su oba predsjednika ostala na svojim stajalištima", ističe. Podsjetila je kako je prošlo ljeto Trump pred europske čelnike postavio zahtjev za povećanje izdvajanja za NATO na 4%, što se mnogima od njih čini nerealno. "No, postoji već određeni broj zemalja koje su tom zahtjevu već udovoljile iz čega je očito da Trump ima nove saveznike u Europi - Veliku Britaniju, Grčku, Baltičke zemlje, Rumunjsku i Poljsku", objasnila je Polović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!