20:50 / 08.09.2018.

Autor: HRT

Tema dana: Kosovo i Srbija - igre bez granica

-

-

Foto: - / -

Kako bi eventualna podjela teritorija utjecala na zemlje u regiji i može li je ova situacija dodatno destabilizirati u Temi dana govorili su Jadranka Polović i Vlado Vurušić.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevni posjet Kosovu. Iako je Priština prvotno zabranila njegov dolazak, na kraju je pod međunarodnim pritiskom popustila. Vučić je posjet počeo u Gazivodama na sjeveru Kosova, jednoj od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Prema porukama koje posljednjih dana odašilju Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci, nagađa se da je mogući dogovor o korekciji granice između Srbije i Kosova postignut. Prema tome, Srbiji bi pripao kosovski teritorij sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a Kosovu Preševska dolina na jugu Srbije naseljena pretežno Albancima. No koliko je prijedlog ostvariv, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla odlučno 'ne'?

Vučić na Kosovu unatoč protivljenju Prištine

O tome kako bi eventualna podjela teritorija utjecala na zemlje u regiji i može li ova situacija dodatno destabilizirati regiju u Temi dana govorili su politologinja Jadranka Polović i kolumnist Jutarnjeg lista Vlado Vurušić. Polović je rekla da je ideja o korekciji granica Srbije i Kosova realna jer su takvi prijedlozi u opticaju nekoliko godina, dolazili su iz američkih i britanskih 'think tankova'. "Sada ih po prvi put čujemo od predsjednika Srbije i Kosova. Međunarodna zajednica u tome ima veliku ulogu i neke su stvari dogovorene. Smatra se da normalizacija odnosa treba biti dovršena u prvim mjesecima 2019. I EU je zainteresiurana za stabilnu situaciju u regiji", rekla je.

Vlado Vurušić smatra da treba biti oprezniji oko konstatacije o dogovoru Thacija i Vučića. Za Vučića kaže da se želi pokazati kao pobjednik, jer mu je jasno da je Kosovo već davno izgubljeno. "Predstavlja se kao spasitelj "srpstva". Thaci vjerojatno nije nesklon toj ideji, no kosovska oporba i premijer Haradinaj su žestoko protiv. Vidjet ćemo koliko će ta priča trajati", rekao je. Kao začetnik teritorijalnih promjena naveo je ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina koji je početkom ljeta rekao da on nema ništa protiv razmjene teritorija.

"Rusi to podupiru zbog Krima i mnogih drugih paradržavnih tvorevina. Situacija je još nejasna, EU je vjerojatno odlučila da nikakvih promjena granica neće biti. To je na kraju i pitanje BiH, Crne Gore...", kaže Vurušić. Objasnio je i da je dio Kosova na koji reflektira Vučić jedan od industrijskih i potencijalno ekonomski najjačih dijelova Kosova, dok je Preševska dolina ekonomski devastirana. "Bio bi to priličan autogol za Kosovo", rekao je Vurušić.

Jadranka Polović se složila s time da je situacija nejasna. Navela je da postoje dva prijedloga - jedan prijedlog podjele predsjednika Vučića, a drugi prijedlog korekcije granice predsjednika Thacija. "Pitanje je tko će u toj igri dobiti. I Vučiću i Thaciju bitno je da se odnosi normaliziraju, no pitanje je mogu li te dvije zemlje postati prijatelji i dobri susjedi. Pitanje Kosova je vrlo važno jer se na njemu nalazi veliki dio srpske kulturne baštine. Gotovo 70% Srba na Kosovu živi južno od rijeke Ibar, pa je problem mogući novi masovni egzodus ako se prihvati koncept podjele", rekla je. Na pitanje bi li se time otvorila i mogućnost da se na osnovi toga presedana eventualno Republika Srpska priključi Srbiji, rekla je da je izvjesno da bi Milorad Dodik načelo samoopredjeljenja rado primijenio na BiH, odnosno Republiku Srpsku. "No, ovo je kontrolirani proces koji se odvija pod paskom međunarodne zajednice", rekla je.

Vučić mora priznati da je Kosovo već 20 godina izgubljeno, kaže Vlado Vurušić. "Dok je do prije nekoliko mjeseci govorio da su izdajnici oni koji su govorili da Kosovo nije Srbija, sada je promijenio retoriku i govori da su izdajnici oni koji i dalje inzistiraju na tome da je Kosovo Srbija. Vučić će morati i u Ustavu promijeniti da Kosovo nije dio Srbije", dodao je. Smatra i da Vučić ima na umu da će dobiti dio Kosova. "Ali, može se pretpostaviti da se situacija sa razmjenom teritorija neće zadržati. Vjerojatno Vučić ima ideju - dobit ću malo Kosova, ali ću se pokrenuti i u BiH dobiti Republiku Srpsku, no to bi bila Pandorina kutija. Hrvatska bi tu vrlo loše prošla", kazao je Vurušić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!