21:53 / 01.10.2018.

Autor: HRT

Tema dana: Makedonska se agonija nastavlja?

-

-

Foto: - / -

Tko je pobjednik makedonskog referenduma. Na to pitanje pokušalo se odgovoriti u Temi dana.
Tko je pobjednik makedonskog referenduma - socijaldemokrati premijera Zorana Zaeva koji su jučer slavili jer je gotovo 100 posto onih koji su izišli na referedum glasovalo za ime Republika Sjeverna Makedonija, ili oporbeni desni VMRO koji pobjedom smatraju slabu izlaznost? Na to pitanje pokušalo se odgovoriti u Temi dana.

- Podijeljena Makedonija - analiza


Gost koji se javio iz  iz Skoplja Aleksandar Kržalovski iz makedonskog Centra za međunarodnu suradnju rekao je da je jedino jasno da zakonski uvjet za uspjeh referenduma nije ispunjen - izišlo je oko 36 posto biraka, a trebalo ih je najmanje 50 posto. Formalno pravno referendum nije uspio. "S time bi trebao biti zadovoljniji VMRODPMNE, koji tumači da zbog neuspjeha refereduma, parlament treba prekinuti sve postupke u odnosu na sporazum s Grčkom", rekao je Kažalovski. "To što referendum nije uspio ne sprječava vladajuće da produže postupak u makedonskom parlamentu k ustavnim promjenama - zahtjev za sporazum s Grčkom, za koji je potrebna dvorećinska većina u parlamentu", dodao je.

Član Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj i bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u RH Angel Mitrevski smatra da je ishod refrenduma bio očekivan - "pobijedili su i jedni i drugi, izgubili su i jedni i drugi". "Pitanje je samo kako riješiti ovu situaciju", rekao je Mitrevski. Po njemu, možda bi trebalo doći do rasputanja parlamenta "zbog iskazanog nepovjerenja". "Treba uzeti u obzir da dvostruko više birača nije izišlo na referendum, tihi bojkot je ostvaren i mislim da bi trebalo poštovati volju većine", kazao je Mitrevski.

"Premijer Zaev pokušat će dobiti 10-ak potrebnih glasova oporbenih zastupnika do sljedećeg tjedna, kako bi se što prije mogao raspustiti parlament i raspisati prijevremni izbori, koji bi se, prema najavi Zaeva, trebali održati 25. studenoga", rekao je Kržalovski. S iznesenim rokovima za prijevremene izbore Mitrevski se nije složio i smatra da Zaev sutra raspiše izbore - oni se ne bi mogli održati prije siječnja 2019. "Novi izbori bi pokazali debelu raslojenost makedonskog korpusa, što je najtragičnije", smatra Mitrevski.

Kržalovski se slaže s većinom Makedonaca s kojim je danas razgovarao - da su izbori nepotrebni "jer neće donijeti ništa novo". U tom slučaju svi rokovi za sporazum s Grčkom se produžuju i on je neizvjestan.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!