19:01 / 11.06.2018.

Autor: S.M./HRT

"Tema dana": Što se očekuje od susreta Trump - Kim?

-

-

Foto: - / -

Kakav će utjecaj imati sastanak Trump-Kim na sveukupne međunarodne odnose u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su Radovan Vukadinović i Zorana Baković.
Susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog Kim Jong-una trebao bi se održati u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Pitanje koje svi postavljaju je hoće li Trump nakon što je poprilično zaoštrio odnose s čelnicima iz skupine G7 postići sporazum sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji. Naravno, u zamjenu za ublažavanje diplomatskih i ekonomskih sankcija Pjongjangu. O tome, koliko je takav scenarij izgledan te kakav će utjecaj sastanak imati na sveukupne međunarodne odnose u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su  vanjskopolitički analitičar i profesor Radovan Vukadinović te analitičarka i dugogodišnja dopisnica iz Azije Zorana Baković

Radi se o toliko mnogo problema u proteklih 70 godina da je svaki korak bliže, vrlo pozitivan. Svi oni koji očekuju neki spektakularni rezultat mislim da će biti jednim dijelom razočarani. Ako govorimo o nekom spektakularnom rezultatu koji bi odgovarao jednoj i drugoj strani to bi značilo ukidanje nuklearnog oružja, denuklearizacija Narodne Republike Sjeverne Koreje. S druge strane, ono što bi Koreja mogla tražiti je povlačenje američkih vojnih snaga iz Južne Koreje, a do toga neće doći, smatra Vukadinović. Ako sve pođe dobro, onda možemo računati na nastavak dogovora i nastavak pregovaranja, dodao je.

Baković je izjavila da se djelomično slaže s profesorom Vukadinovićem, ali da se u ovome susretu mora dogoditi nešto spektakularno. Ako Trump nakon prve minute, koliko će dati Kimu vremena, zaključi da nema dovoljno povjerenja za denuklearizaciju, onda će pregovori biti prekinuti i nakon toga ne može slijediti ništa dobrog. Međutim, ako se nastave pregovori, a Kim je očito došao s namjerom da od svega toga učini nešto povijesno i vrlo radikalna promjena, onda mislim da ćemo ući u jedan proces velike preobrazbe cijelog korejskog poluotoka, kazala je Baković.

Odgovarajući na pitanje tko ima bolju startnu poziciju u pregovorima Vukadinović je rekao da Trump u svakom slučaju ima mnogo više aduta. Trump ima vojnu silu, političke saveznike u Aziji, vojno prisustvo svojih snaga na poluotoku i očito je da može pritiskati sa sankcijama koje se ne najavljuju da će biti odmah ukinute čak i ako stvari dobro krenu. Trump je u jačoj poziciji, ali ne treba zaboraviti da i Kim raspolaže s raketama i da ima oko 60 bojnih glava, kazao je Vukadinović. 

Kim je došao u Singapur između ostalog i zato da bi pokazao koliko te sankcije ne funkcioniraju. Posebnim avionom je dopremljen njegov mercedes od milijun i pol dolara i već je time pokazao da njemu sankcije nisu pretjerano bitne. Usprkos sankcijama on uspijeva nabaviti sve što mu je potrebno, izjavila je među ostalim Baković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!