Tema dana: Vučiću treba izvanredno stanje?

09.09.2018.

20:47

Autor: J.L./HRT

default error photo
Gosti Teme dana politolozi Vlatko Cvrtila i Marinko Ogorec komentirali su poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu.
Gosti Teme dana politolozi Vlatko Cvrtila i Marinko Ogorec komentirali su poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu. Cvrtila je na pitanje o Vučićevim tvrdnjama da u Kninu nikada nije bilo šahovnice te da je Slobodan Milošević bio dobar lider, rekao da Vučić nije iznenadio.

"Nastavio je retoriku iz 90-ih. On se neće promijeniti, mi ga znamo, možda može fascinirati nekoga iz Bruxellesa, Berlina ili Pariza. U govoru je jasno pokazao da narode u svojem okruženju promatra kao one koji bi trebali biti potčinjeni Srbiji. S njim će se jako tešško postizati bilo kakvi dogovori", rekao je. Ogorec je zaključio da je ovo još jedan pokazatelj da Hrvatska mora početi graditi vrlo jedinstvenu i konzistentnu i prepoznatljivu i odlučnu vanjsku politiku.

Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici

Na pitanje priprema li Vučić srpsku javnost na činjenicu da će možda izgubiti bitku za Kosovo, Cvrtila je rekao da on to radi, i to postupno. Ocijenio je da Vučić inače bolje funkcionira u javnom prostoru nego što je to danas pokazao. "Vučić govori o rješenju koje neće ikoga zadovoljiti, ali da bi se onda Srbija trebala okrenuti nekim drugim stvarima. Najavio je teške pregovore, a svaki pomak predstavlja kao svoj uspjeh", rekao je Cvrtila. Ogorec kaže da je Vučiću potrebno izvanredno stanje, nered i kao, poput onoga koji se danas dogodio kada je spriječen u odlasku u mjesto Banje, on tada najbolje funkcionira, kaže Ogorec.

Gosti su komentirali i stanje u Idlibu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!