17:21 / 08.04.2021.

Autor: Hina

Tenzije u Crnoj Gori ne prestaju

Grad Podgorica

Grad Podgorica

Foto: Ilustracija / Pixabay

Nekoliko stotina prosvjednika koji za sebe tvrde da su crnogorski domoljubi prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade vlade u Podgorici, tvrdeći da nova vlast olakšavanjem procedure dobivanja crnogorskog državljanstva želi u birački spisak te zemlje upisati nekoliko tisuća glasača prosrpske orijentacije.

Prosvjednici su nosili crnogorske zastave, pokušali su srušiti zaštitnu ogradu ispred zgrade te su vrijeđali policajce koji su osiguravali skup i gađali ih jajima, petardama. Skandirali su: Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće, Crna Gora jest malena, al' je časna i poštena. Uzvikivali su i: Nije moja Vlada!, Branit ćemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!


Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve.


Tenzije su se smirile, a prosvjednici razišli nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu današnje sjednice.


Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog kako je do sada bilo definirano. Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu povratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori.


Večer uoči prosvjeda zasijedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljavanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!