Teretni brod kod nizozemske obale stabilan nakon požara

01.08.2023.

18:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Teretni brod kod nizozemske obale stabilan nakon požara

Teretni brod kod nizozemske obale stabilan nakon požara

Foto: Coastguard Netherlands / via Reuters

Prvi detaljni pregled zapaljenog teretnog broda koji je prevozio automobile proveden u blizini nizozemske obale pokazao je da je brod stabilan i netaknut ispod vodene linije, izjavila je u utorak za dpa glasnogovornica obalne straže.

- Više nema vidljivih znakova da vatra još gori, rekla je, dodajući da je ipak još prerano konačno ustvrditi da je opasnost prošla.

Postoji zabrinutost da bi čelični trup broda Fremantle Highway mogao popustiti zbog ekstremne vrućine, što bi uzrokovalo curenje nafte. To bi moglo dovesti do zagađenja ekološki osjetljivog Waddenovog mora i njegovih otoka.

Gorući brod koji je prevozio automobile dotegljen je u ponedjeljak na novu lokaciju dalje od plovnih puteva u sklopu operacije spašavanja broda.

Teretni brod, koji se zapalio u srijedu, sada se nalazi oko 16 kilometara od otoka Schiermonnikoog i Ameland u Waddenskom moru.

Požar na brodu registriranom u Panami, kojim su prevoženi novi automobili, među kojima dobar dio električnih, rezultirao je smrću indijskog člana posade i ozljedama sedmorice njih koji su iskočili u vodu kako bi pobjegli od plamena.

Brod, dugačak oko 200 metara i na kojem se nalazi oko 3800 automobila, treba biti otegljen u luku kako bi se iskrcao teret i uklonio njegov opasni sadržaj.

Još uvijek nije odlučeno koja će to luka biti, što će ovisiti o stanju broda, objavila je nizozemska kompanija za spašavanje Boskalis.

Japanski vlasnici pobrinut će se za brod, objavile su nizozemske vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!