Teretni brod na putu iz Ukrajine nasukan u Bosporu

16.01.2023.

09:04

Autor: Hina/I.B.

Prijevoz žita

Prijevoz žita

Foto: Hugh Rutherford/World Food Programme / REUTERS

Teretni brod MKK 1, koji je isplovio iz Ukrajine za Tursku, nasukao se u Bosporu u ponedjeljak te je promet u tom tjesnacu zaustavljen no nema dojava o šteti, rekli su agenti brodarske agencije Tribeca.

Nekoliko remorkera poslano je pružiti pomoć teretnom brodu dugom 142 metara, objavile su istanbulske lučke vlasti.

Televizijske snimke prikazale su brod koji prevozi 13.000 tona graška nasukanog uz obalu na azijskoj strani Bospora.

Incident se dogodio kod Umuryerija između drugog i trećeg mosta nad Bosporu.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu, koji prati provedbu sporazuma, sklopljenog pod okriljem UN-a o izvozu žitarica iz Ukrajine, rekao je za vikend da je brod isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Pivdenji za tursku mediteransku luku Mersin.

Tribeca je priopćila da je brod koji plovi pod zastavom Palaua nasukan na sjevernoj strani tjesnaca rano u ponedjeljak ujutro. Nema nikakvih podataka o šteti.

Sporazum sklopljen između Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Turske i UN u srpnju, pomogao je transportu milijuna tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

Taj sporazum o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru vitalno je važan za suzbijanje globalne prehrambene krize produbljene ratom u Ukrajini, koja je jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica i ulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!