12:16 / 20.05.2018.

Autor: HRT

Teroristički napad u Čečeniji - krvoproliće ispred hrama

-

-

Foto: - / -

Četvorica naoružanih napadača probila su se na teritorij pravoslavne crkve arkanđela Mihaila. Suprotstavila su im se dvojica policajaca koji su je čuvali. Ubijeni su.
Teroristički udar na istočnoj granici Europe. U središtu Groznog, glavnog grada većinski muslimanske ruske republike Čečenije, četvorica naoružanih napadača jučer su pokušala upasti u pravoslavnu crkvu. Svi su ubijeni u okršaju u kojem su poginula i dva policajca te jedan civil.

Krvoproliće ispred hrama u strogo čuvanom središtu Groznog. Tijekom mise u subotu poslijepodne, četvorica naoružanih napadača probila su se na teritorij pravoslavne crkve arkanđela Mihaila. Suprotstavila su im se dvojica policajaca koji su je čuvali. Ubijeni su, a svećenik je s vjernicima uspio zatvoriti vrata hrama.

U akciji specijalnih postrojbi svi napadači su ubijeni. Uz dvojicu policajaca, život je izgubio i jedan civil. Na mjesto krvoprolića ubrzo je stigao predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov te odmah, prije nego što su napadači identificirani, adresirao smjer iz kojeg dolazi navodni krivac.

Vidimo da je riječ o tinejdžerima koje su zaveli ljudi koji se nalaze na Zapadu i u Europi. Uskoro ćemo objaviti identitet napadača - odakle dolaze i koji su bili njihovi ciljevi, rekao je Kadirov.

Poslije je objavljeno da napadači potječu iz seoskih naselja u blizini Groznog. Kakva je njihova navodna veza sa zapadom - nije objašnjeno. Teroristički napadi u Čečeniji prorijedili su se posljednjih godina. Poboljšalo se i stanje ekonomije, ali predsjednika Kadirova nastavljaju pratiti optužbe za brutalnu diktaturu, uništavanje protivnika i masovna kršenja ljudskih prava.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!