11:58 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Terorizam u BiH postao dijelom predizborne kampanje

Foto: Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube

Foto: - / -

Propagandni rat podgrijava se novim snimkama s različitih internetskih stranica.
Postoje li u Bosni i Hercegovini klubovi i organizacije koje organizirano provode obuku potencijalnih terorista, gdje su oni i tko im je pokrovitelj tema je pravog propagandnog rata koji u BiH traje već mjesecima.

Redovito se podgrijava novim snimkama s različitih internetskih stranica, dok kvalificirani stručnjaci taj "rat" ocjenjuju kao običnu "manipulaciju strahom" koja se iskorištava prije svega za sve bezobzirniju kampanju uoči listopadskih izbora.

Najnoviji doprinos raspravama o navodnim terorističkim kampovima je snimka koja se na YoTubeu pojavila potkraj siječnja. Kod Tešnja u središnjoj Bosni okupljeno je tridesetak dječaka, pretežito osnovnoškolskog uzrasta, koji su ondje bili polaznici "zimskog kampa" što ga je organizirala "udruga za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina" pod nazivom "Asker", navodno sa sjedištem u Sarajevu.

Uz propovjednike koji polaznicima tumače islamsku religiju na dvadesetminutnoj snimci vide se dječaci u trenirkama kako trče preko nekog igrališta i svladavaju različite zapreke, sve nalik na treninge poput onih što ih prolaze nogometaši.

Na upit voditelja te fizičke obuke tko su oni, dječaci uzvikuju "mi smo askeri", što bi bio naziv koji se u Osmanskom Carstvu rabio za vojnika.

Za neke portale u BiH, a posebice medije u Republici Srpskoj, to je dokaz "vojne obuke" dječaka. "Na snimci vehabije dječacima daju pouke iz islama te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama", stajalo je tako u inrepretaciji portala Dnevnik.ba koju su odmah prenijeli mediji u RS-u.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon toga kazao je novinarima kako nema nikakve informacije o tome da bi udruga "Asker" provodila neku vojnu obuku. "Ispitat ćemo izlazi li to izvan zakonskih okvira", najavio je Mektić.

Za Predraga Ćeranića, nekadašnjeg obavještajca, sada dekana Fakulteta sigurnosnih studija u Banjoj Luci to je pak odmah poslužilo kao dokaz da se u BiH provodi vojna obuka prema napucima terorističke organizacije Islamska država (IS). Posebno je zabrinjavajući vjerski moment, što upućuje na jednu brošuru koju je izdao IS za obuku u svojim kampovima, zaključio je Ćeranić, koji često istupa kao zagovornik vlasti Milorada Dodika i u svojim javnim istupima redovito potencira opasnost od islamskog terorizma u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!