Teške posljedice poplava na jugu Srbije, potraga za dvije nestale osobe

19.01.2023.

15:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Poplave

Poplave

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Spasilačke ekipe i mještani tragaju za dvije osobe koje su upale u nabujalu rijeku u Novom Pazaru poslije obilnih kiša na jugu i jugozapadu Srbije, zbog kojih je izvanredna situacija proglašena u Prijepolju i Sjenici, a ugrožene su stotine kuća i više ljudi je evakuirano.

Spasilačke službe Sektora za izvanredne situacije i gradskog kriznog stožera, policija i mještani pokušavaju pronaći dvije od tri osobe koje su upale u rijeku Travnicu. One su na obali pokušavale postaviti vreće i daske kada je bujica odronila dio obale i povukla ih za sobom.


Jedna od tri osobe je spašena, a za druge dvije se smatra da su se utopile.


Izvanredna obrana od poplava uvedena je na više rijeka na jugu i jugozapadu Srbije, Limu kod Prijepolja, Grabovnici u Sjenici te Raški i Jošanici na teritoriju Novog Pazara.


Prema izvješćima reportera Radio-televizije Srbije, poplavljeni su deseci kuća, stotine su ugrožene, a evakuirano je više ljudi, među kojima jedna majka sa šestero djece kod Brodareva.


Hidrolog Dejan Vladiković rekao je za RTS da su najveći porasti vodostaja registrirani na slijevu rijeke Lim, na Drini i u gornjem toku Zapadne Morave, nakon što je na području jugozapadne Srbije palo od 20 do 40 milimetara kiše po četvornom metru, a vodostaje rijeka povećali su bujični pritoci.


On je procijenio da će na ugroženim područjima vodostaji rasti u sljedećih 12 sati, dok se vrh poplavnog vala očekuje kod Prijepolja u večernjim satima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!