21:52 / 03.10.2018.

Autor: HRT

Testirana 'Trumpova uzbuna'

-

-

Foto: - / -

Testiranje omogućuje zakon iz 2015. po kojem se mora provesti barem jednom u tri godine.

Više od 200 milijuna Amerikanaca dobilo je u srijedu sms poruku, tzv. predsjedničku uzbunu. Radilo se o testiranju komunikacijskog sustava koji dosad nikada nije bio korišten, prenosi BBC.

Za razliku od drugih obavijesti, poput onih u slučaju prirodnih katastrofa, korisnici takvu poruku ne mogu blokirati, osim ako ne isključe mobitel ili usluge operatera. Neki su poruku nazvali "Trumpovom uzbunom", iako predsjednik nije bio osobno uključen.

Umjesto njega, za operaciju je zadužena Savezna agencija za upravljanje krizama (Fema) koja bi izravno kontrolirala sustav kada bi dobila takvu naredbu predsjednika Donalda Trumpa. Poruka se šalje u slučaju raketnog napada, terorističkog napada i prirodnih katastrofa.

Poruka je stigla uz zvučni signal i tekst "OVO JE TEST Nacionalnog bežičnog sustava za izvještavanje u hitnim situacijama. Nije potrebno ništa poduzimati".
Testiranje omogućuje zakon iz 2015. po kojem se mora provesti barem jednom u tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!