Texas na udaru neviđene hladnoće

16.02.2021.

20:22

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Snijeg u Texasu

Snijeg u Texasu

Foto: Briana Sanchez/El Paso Times / USA Today Network via REUTERS

Ledeni val zahvatio je dijelove Sjedinjenih Država, a najteže je pogodio Teksas, središte američke proizvodnje sirove nafte. 

Bez električne energije ostali su milijuni ljudi, a zbog vala hladnoće, nezapamćenog u tom dijelu zemlje u posljednja tri desetljeća, predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje...

Za drugu po veličini američku saveznu državu, sva njezina 254 okruga, prvi put u povijesti proglašeno je izvanredno stanje zbog visokog snijega, ledenih oluja i niskih temperatura.

Predsjednik Joe Biden tako je omogućio slanje državne pomoći najvećem proizvođaču sirove nafte u SAD-u, s dnevnom proizvodnjom od oko 4,6 milijuna barela nafte. Prvi put u 32 godine teksaške rafinerije, najveća - Motiva Enterprises, ali i Axxon Mobil i još neke, prekinule su proizvodnju benzina i diesela.  

Pad temperature smrznuo je ili prenapregnuo izvore energije, što je gotovo 5 milijuna ljudi ostavilo u mraku, bez mogućnosti grijanj

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!