18:34 / 24.03.2020.

Autor: HRT

Težak dan za Italiju - korovavirus ubio 743 osobe

-

-

Foto: - / -

Ukupno je zaraženo 69.176 ljudi, a novozaraženih je 5249.

Talijanske vlasti izvijestile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 743 osobe, čime je prekinut trend smanjivanja broja umrlih posljednjih dana. Nakon rekordnih 793 umrlih u subotu, dnevni broj umrlih je u nedjelju pao na 650 a u ponedjeljak na 602, potaknuvši optimizam i nadu da se kriza usporava.

Ukupno je u Italiji od pojave Covida-19 u utorak, s porastom od 12,2 posto, umrlo 6820 ljudi. Broj zaraženih se u utorak povećao za 8,2 posto te je ukupno u toj zemlji zaraženo 69.176 ljudi, po podacima Civilne zaštite.

Broj izliječenih se u utorak povećao za 12 posto na 8326, dok je broj oboljelih na intenzivnoj skrbi, koji se posebno pozorno prati zbog nedostatka bolničkih kreveta, povećao za šest posto na 3396. U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je u kritično. Od ponedjeljka se broj umrlih povećao s 3776 na 4178, a zaraženih s 28.761 na 30.703.

- Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije
 
Vojska i policija nastoje osigurati provođenje strogih mjera izolacije, a rigorozne mjere na sjeveru. Talijanski zdravstveni sustav pred kolapsom je. U Lombardiji u bolnicama je petina liječnika, medicinskih sestara i drugih zaposlenika - pozitivna na koronavirus.

Na sjeveru Italije groblja i krematoriji nemaju više kapaciteta za zbrinjavanje umrlih. Talijanski gradonačelnici bijesni su na građane, koji se ne pridržavaju strogih mjera karantene. 

Nakon Italije, Španjolska je druga europska zemlja najteže pogođena pandemijom izazvanom koronavirusom. Vrhunac broja oboljelih tek se očekuje. Vojnici pomažu u dezinfekciji domova za starije.

Stroge mjere na ulicama francuskih gradova. U Francuskoj je 20 tisuća zaraženih koronavirusom. Počela su testiranja vozača.

U Sloveniji raste broj zaraženih opasnim virusom. Sada ih je gotovo 500, a zabilježen je i četvrti smrtni slučaj. Slovenska vlada ubrzava evakuaciju svojih državljana iz inozemstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!