Thaci na Haškom sudu: Ne osjećam se krivim

17:11 / 09.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Foto: POL EUROP CRIM WAR/Reuters

Foto: POL EUROP CRIM WAR/Reuters

Foto: - / REUTERS

Thaci je vodio borbe protiv srpskih snaga 1998-1999. kao zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica od 10 točaka tereti ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.
Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prvi put pojavio pred sucem otkako je pritvoren u Den Haagu, rekao je da se ne osjeća krivim po optužnici za ratne zločine.

Thaci je vodio borbe protiv srpskih snaga 1998-1999. kao zapovjednik  Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica od 10 točaka tereti ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

- Optužnica je potpuno neosnovana i ne osjećam se krivim, rekao je Thaci.
Njegov odvjetnik David Hooper rekao je da će zatražiti da Thaci bude pušten na slobodu do suđenja.

Thaci je prošli četvrtak podnio ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine. Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi zaštitio integritet države. Po dolasku u Haag je uhićen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo. 

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića

U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine. Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika preuzeti predsjednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio Kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!