13:18 / 05.11.2020.

Autor: M.Š./Hina

Thaci u pritvoru u Haagu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kosovski predsjednik Hashim Thaci podnio je ostavku u četvrtak jer je sud za ratne zločine na Kosovu potvrdio optužnicu protiv njega.
Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je u četvrtak ujutro dao ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, uhićen je i nalazi se u pritvoru Specijalnog suda za Kosovo u Haagu.  

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića. U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Thaci je podnio neopozivu ostavku nakon što je saznao da je optužnica protiv njega potvrđena, ali poriče nedjela za koja ga se optužuje. Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi zaštitio integritet države.

Još su tri kosovska političara i zapovjednika OVK-a -  šef parlamentarne skupine stranke Samoodređenja Rexhep Selimi, predsjednik Thacijeve Demokratske partije Kosova Kadri Veseli te Jakup Krasniqi prevezeni u Haag zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U obavijesti o optužnici, koju je Tužiteljstvo objavilo i prije potvrđivanja optužnice, navodi se da Thaci, Veseli i drugi optuženi, snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava.

Nakon Veselija i Thacija, ovo je peta ukupno potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva. Prethodno je potvrđena optužnica Salihu Mustafi, za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri točke optužnice.

Na optužnice Tužiteljstva u pritvoru u Haagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsjednik i potpredsjednik Udruge ratnih veterana OVK, ali se oni ne terete za ratne zločine, već za kaznena djela protiv pravde zbog "curenja" povjerljivih informacija iz Tužiteljstva.

Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika  preuzeti predsjedateljica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!