10:25 / 16.03.2018.

Autor: I.M./D.P./Hina

The Telegraph: Nervni otrov bio u prtljagi Julije Skripal na letu iz Moskve

-

-

Foto: - / -

Britanija, Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska pozvale su Rusiju da objasni kako je otrov upotrijebljen na britanskom tlu.

Nervni otrov novičok kojim je otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal bio je podmetnut u kovčeg njegove kćeri prije nego što je otputovala iz Moskve, piše britanski list The Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore.

Skripal (66) i njegova 33-godišnja kći Julija pronađeni su 4. ožujka bez svijesti na klupi pred trgovačkim centrom u Salisburyju na jugu Engleske i od tada su u kritičnom stanju u bolnici. 

Julija Skripal stigla je u London iz Rusije 3. ožujka, prema podacima protuterorističke policije. Britanska policija sada je usmjerila istragu na to je li otrovom bio natopljen neki komad odjeće ili kozmetike ili poklon koji je otvoren tek u Skripalovu domu u Salisburyju, piše The Telegraph. Britanija tvrdi da su otac i kći otrovani nervnim agensom kao i britanski policajac koji im je prvi pritekao u pomoć.

Smrtonosni nervni otrov novičok razvila je još sovjetska vojska. Službeni London krivi Moskvu za trovanje i najavio je protjerivanje 23 ruska diplomata iz veleposlanstva u Londonu za koje tvrde da su prikriveni špijuni. Britanija, Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska pozvale su Rusiju da objasni kako je otrov upotrijebljen na britanskom tlu. Rusija odbacuje se optužbe i optužuje London da je pokrenuo val proturuske histerije.Britanci smatraju kako iza napada na Skripala najvjerojatnije stoji Putin

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je veoma vjerojatno da je sam ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o upotrebi vojnog nervnog otrova u napadu na bivšeg dvostrukog agenta u Engleskoj.

"Nemamo ništa protiv samih Rusa, a rezultat ovih događaja neće biti rusofobija", rekao je Johnson novinarima. "Naš spor je s Putinovim Kremljom i njegovom odlukom, a mi mislimo da je to vrlo vjerojatno bila njegova odluka da koristi nervni otrov na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva, na ulicama Europe po prvi put od Drugoga svjetskog rata", istaknuo je britanski ministar.
 
Nedugo nakon Johnsonovih izjava Kremlj je objavio kako su njegove optužbe šokantne, prenosi novinska agencija TASS. "Bilo kakva referenca ili spomen našeg predsjednika u tom kontekstu je šokantna i neoprostivo je kršenje diplomatskih pravila pristojnog ponašanja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je i da je pokrenulo vlastitu istragu o pokušaju ubojstva Julije Skripal, kćeri bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i ubojstvu još jednog Rusa u Velikoj Britaniji. Julija Skripal bila je ruska državljanka, navodi se u priopćenju. Povjerenstvo je također navelo da istražuje ubojstvo Nikolaja Gluškova (68), suradnika preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog.

 
Rusija će protjerati britanske diplomate kao odgovor Londonu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!