Thunberg optužuje Davos da je ignorirao sve zahtjeve u vezi klime

24.01.2020.

18:41

Autor: I.D./HINA

default error photo
Svjetskim gospodarskim forumom, koji je trajao od utorka do petka, dominirala je zabrinutost zbog klimatskih promjena. Thunberg je zaključila tjedan organiziravši "štrajk za klimu".
Klimatski zahtjev "posve su ignorirani", glasi konačna bilanca Šveđanke Grete Thunberg iznesena u petak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu tijekom kojeg je bila meta napada američke administracije.

- Imali smo neke zahtjeve (kada smo došli). Očito su posve ignorirani. Ali to smo očekivali, kazala je u izjavi za novinare Thunberg, koja traži trenutačni prekid financiranja fosilnih goriva.

Thunberg, pozvana drugi put zaredom na to godišnje okupljanje političke i gospodarske elite, zaključila je tjedan organiziravši "štrajk za klimu" podno skijaških staza. Prosvjedi koje je pokrenula u Švedskoj svakog petka mobilizirali su s vremenom mlade širom svijeta.

Svjetskim gospodarskim forumom, koji je trajao od utorka do petka, dominirala je zabrinutost zbog klimatskih promjena. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterrres upozorio je, primjerice, da je čovječanstvo "izgubljeno" ako ne bude uložilo veće napore u smanjenje emisija CO2.

Tisuću milijardi stabala

Sudionici skupa najavili su neke mjere za zaštitu klime, ali one ne idu toliko daleko koliko traže klimatski aktivisti.

- Nismo štrajkali da bi se promijenili govori, komentirala je istaknuta njemačka aktivistica Luisa Neubauer, nego za "konkretno djelovanje".

Organizatori foruma pokrenuli su kampanju za sadnju ili spašavanje bilijun stabala, što bi povećalo apsorpciju CO2, ali ne i riješilo problem prekomjernih emisija.

Američko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Trumpom, odaslalo je, međutim, posve drugačije poruke dovodeći u pitanje upozorenja o klimatskoj krizi i napadajući mladu Šveđanku. Trump je u govoru u utorak kritizirao "zloguke proroke i najave klimatske apokalipse".

Nimalo impresionirana, Thunberg je na to ponovila svoja žestoka upozorenja, poručivši da je vrijeme da za "paniku" jer "kuća gori", kao što je kazala i prošle godine u Davosu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!