Thunberg se sastala sa Zelenskim radi razgovora o posljedicama rata na okoliš

29.06.2023.

22:20

Autor: Hina/HRT/A.S.

Thunberg se sastala sa Zelenskim

Thunberg se sastala sa Zelenskim

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Greta Thunberg, klimatska aktivistkinja iz Švedske, bila je u Ukrajini gdje se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i zabilježila štetu po okoliš koju je prouzročio ruski rat protiv te zemlje.

Thunberg je bila u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu s međunarodnom radnom skupinom čiji je cilj pomoći da se prisili Rusiju da nadoknadi štetu prouzročenu invazijom, koja je započela prije više od 16 mjeseci.

- Potrebna nam je vaša profesionalna pomoć, poručio je Zelenski delegaciji.

Istaknuo je devastaciju u južnoj Hersonskoj oblasti, izazvanu uništenjem brane Kahovka i poplavama koje su uslijedile početkom lipnja.

- Ne mislim da je odgovor svijeta na ovaj ekocid bio dostatan. Ne mislim da bilo kakav odgovor može biti dovoljan jer jednostavno ne postoje riječi kojima bi se opisala ova brutalnost, rekla je Thunberg, prema ukrajinskim medijima.

Zelenskij se osvrnuo i na probleme sa zalihama vode u Hersonskoj i susjednoj Mikolajivskoj oblasti. Poljoprivredni sektor i bioraznolikost pokrajine su također narušeni.

Radna skupina za zaštitu okoliša uključuje i bivšu švedsku premijerku Margot Wallström, bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson i finsku potpredsjednicu Europskog parlamenta Heidi Hautalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!