14:20 / 21.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Tihanovska: "Bjeloruski narod nikad neće prihvatiti aktualno vodstvo"

REUTERS/Stringer

REUTERS/Stringer

Foto: - / REUTERS

"Bjeloruski narod nikad neće prihvatiti sadašnje vodstvo", rekla je u petak čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska, istaknuvši da će se u Bjelorusiju vratiti kada se bude osjećala sigurno.
"Bjeloruski narod nikad neće prihvatiti sadašnje vodstvo", rekla je u petak čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska, istaknuvši da će se u Bjelorusiju vratiti kada se bude osjećala sigurno.

- Predsjednik bi sada morao znati da nam je potrebna promjena, rekla je Tihanovska novinarima u Vilniusu, kamo se sklonila 11. kolovoza.

- Nadam se da će zdrav razum prevagnuti, da će se poslušati ljude i da će se održati novi izbori, dodala je oporbena prvakinja koja tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim izborima 9. kolovoza i osuđuje izbornu prijevaru.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko suočen je sa svakodnevnim prosvjedima i štrajkaškim pokretom organiziranim na poziv oporbe. Potonja ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko proglašen pobjednikom s 80 posto glasova.

Svetlana Tihanovska, 37-godišnja profesorica engleskog bez političkog iskustva, uzdrmala je predsjedničku utrku u Bjelorusiji okupljajući dosad neviđen broj ljudi na svojim skupovima i dobivši potporu drugih oporbenih čelnika.

Odgovarajući na pitanje o ruskoj pomoći Lukašenku, Tihanovska je rekla:

- Pozivam sve zemlje da poštuju bjeloruski suverenitet. Ne želimo živjeti u strahu i u laži, rekla je, pozivajući radnike da povedu dijalog s koordinacijskim odborom uspostavljenim kako bi organizirao prosvjede.

- Koordinacijski odbor uspostavljen je sa zadaćom da pregovara o prijenosu vlasti bez sukoba, istaknula je ona.

Bjeloruske vlasti su u četvrtak pokrenule kazneni progon "koordinacijskog odbora" koji je osnovala oporba, zbog "prijetnje nacionalnoj sigurnosti". Odbor se treba zauzimati za političku tranziciju nakon izbora 9. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!