08:57 / 29.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Tihanovska će reći Macronu da želi nove izbore ove godine

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Bjeloruska oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska reći će u utorak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da želi nove izbore ove godine u Bjelorusiji.
Bjeloruska oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska reći će u utorak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da želi nove izbore ove godine u Bjelorusiji, rekao je Reutersu član njezina tima.

➡️
Bjelorusija optužila zapadne zemlje za sijanje kaosa i anarhije
➡️ Borrell: EU ne želi da Bjelorusija postane "druga Ukrajina"
➡️ Tajna Lukašenkova inauguracija i veliki prosvjed u Minsku

Ona će mu reći da se nada zajedničkoj europskoj potpori promjenama u Bjelorusiji.

- Glavna tema razgovora bit će organiziranje novih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i moguće posredništvo drugih zemalja uključivo Francuske, kaže se u priopćenju iz njezina ureda za tisak.

Bjelorusija se suočava s masovnim prosvjedima od spornih izbora 9. kolovoza. I predsjednik Aleksandar Lukašenko i Tihanovska tvrde da su na njima pobijedili.

Tihanovska je u ponedjeljak pozvala francuskog predsjednika koji je stigao u posjet Litvi, da bude "posrednik kojeg očajnički trebamo" u rješenju krize u Bjelorusiji.

- Očajnički trebamo posredovanje kako bismo izbjegli daljnje krvoproliće. Macron bi mogao biti taj posrednik s čelnicima drugih zemalja. On bi mogao utjecati na Putina s kojim je u dobrim odnosima, rekla je Tihanovska koja bi se trebala s njim susresti u utorak tijekom njegova posjeta Vilniusu.

Tihanovska boravi u egzilu u Litvi.

U nedjelju uoči puta u Vilnius, francuski predsjednik jasno je tražio odlazak bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, čiju pobjedu na izborima ne priznaju ni EU ni Sjedinjene Države.

- Lukašenko mora otići, rekao je.

Bjeloruska oporbena čelnica rekla je da je veoma zadovoljna tom izjavom, ali da sada očekuje od Francuske i Europe konkretnu podršku.

Policija je u Bjelorusiji pritvorila više od 350 prosvjednika u nedjelju, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!