21:27 / 12.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Tihanovska poziva na međunarodnu konferenciju o Bjelorusiji

Svetlana Tikhanovskaya

Svetlana Tikhanovskaya

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bjeloruska disidentica Svetlana Tihanovska zalagat će se u ponedjeljak u Parizu za organiziranje međunarodne konferencije kako bi se izvršio pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenaka, optuženog da vodi bespoštednu represiju svojih kritičara nakon vrlo osporavanog reizbora.

- Moramo izvršiti veći pritisak na njega, organizirati konferenciju na najvišoj razini između regionalnih sudionika, europskih i međunarodnih kako bi riješili bjelorusku krizu, istaknula je oporbena čelnica u uvodniku francuskog tjednika Le Journal du Dimanche (JDD).

- Bitno je da se moćne nacije poput Francuske angažiraju u zaštiti demokracije, dodala je preciziravši da će se ovog tjedna sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

Francusko predsjedništvo za sada nije potvrdilo taj susret. Prema jednom francuskom diplomatskom izvoru Tihanovsku očekuju u Parizu u srijedu.

- Francuska može iskoristiti svoj glas u Ujedinjenim narodima, OESS-u, Vijeću Europe i Europskom vijeću, inzistirala je Tihanovska.

Emmanuel Macron je bio prvi predsjednik koji se sastao s oporbenom čelnicom u rujnu 2020. u Litvi, mjesec dana nakon Lukašenkova reizbora.

Svetlana Tihanovska je od tada posjetila broje zapadne prijestolnice, koje njego reizbor smatraju lažnim, uključujući i Washington gdje ju je primio predsjednik Joe Biden 27. srpnja.

Ona poziva na veću mobilizaciju međunarodne zajednice protiv Aleksandra Lukašenka, kojeg podržava Moskva, kako bi prekinuo represiju i počeo dijalog s oporbom.

Sjedinjene Države su najavile nove sankcije protiv bjeloruskih pojedinaca i tvrtki u kolovozu, točno godinu dana nakon spornog reizbora.

Europska unija je također odredila sankcije i u srpnju navela da razmatra nove mjere. Na njezinoj crnoj listi za Bjelorusiju je 166 osoba, među kojima predsjednik Lukašenko i njegova dva sina.

Europljani sumnjaju da Lukašenko potiče migrante da prijeđu granicu Bjelorusije sa zemljama EU (Litva, Latvija i Poljska) kao odmazdu zbog sankcija.

Tisuće migranata je prešlo ili pokušalo prijeći te granice posljednjih mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!