07:40 / 23.08.2020.

Autor: I.D./HINA

TikTok će u ponedjeljak podnijeti tužbu protiv Trumpovog naloga

Foto: iXimus/Pixabay

Foto: iXimus/Pixabay

Foto: - / -

Iz TikToka su rekli da su pokušavali surađivati s američkom upravom gotovo godinu dana, ali da vlada nije obraćala pažnju na činjenice.
Društvena mrežna platforma TikTok najavila je da u ponedjeljak planira podnijeti tužbu protiv izvršnog naloga predsjednika Donalda Trumpa kojim se zabranjuju transakcije s tom aplikacijom, a isto su zasebno u nedjelju najavili i iz TikTokove matične kompanije, kineskog ByteDancea, objavio je Reuters.

Iz TikToka su tim povodom, kako prenosi Reuters, rekli da su pokušavali surađivati s američkom upravom gotovo godinu dana, ali da su se suočili s "nedostatkom odgovarajućeg procesa" i da vlada nije obraćala pažnju na činjenice.

- Da osiguramo da se vladavina zakona ne odbaci i da se s našom tvrtkom i korisnicima postupa pošteno, nemamo drugog izbora nego osporiti izvršni nalog putem pravosudnog sustava, naveli su u objavi iz te tvrtke.

I vlasnik TikToka, kineska tehnološka kompanija ByteDance u nedjelju je u zasebnoj objavi najavila da će službeno podnijeti tužbu protiv Trumpove administracije u ponedjeljak, 24. kolovoza.

Američki predsjednik Donald Trump je 14. kolovoza izdao izvršnu naredbu kojom je ByteDanceu dao rok od 90 dana za "oslobađanje američkih operacija TikTok-a".

Istodobno je objavljeno i da ByteDance "napreduje u razgovorima s potencijalnim kupcima, uključujući Microsoft i Oracle".

Iako je TikTok, kako piše Reuters, "najpoznatiji po kratkim videozapisima ljudi koji plešu i viralno djeluju među tinejdžerima, američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi se tim putem informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi".

Bijela kuća, kako zaključuje Reuters u nedjelju ujutro, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!