TikTok kažnjen u Britaniji s 12,7 milijuna funti zbog dječjih podataka

04.04.2023.

15:41

Autor: M.M./Hina/HRT

TikTok kažnjen u Britaniji s 12,7 milijuna funti zbog dječjih podataka

TikTok kažnjen u Britaniji s 12,7 milijuna funti zbog dječjih podataka

Foto: Ilustracija/Dado Ruvic / Reuters

Britanski regulator kaznio je u utorak kinesku društvenu mrežu TikTok s 12,7 milijuna funti zbog "ilegalnog" korištenja osobnih podataka djece, priopćio je Ured povjerenika za informacije (ICO).

ICO smatra da je TikTok dopustio da 1,4 milijuna djece mlađih od 13 godina u Britaniji 2020. otvori profile na njegovoj platformi, suprotno službenim pravilima, i da je njihove podatke koristio bez pristanka njihovih roditelja.

Istraga ICO-a je utvrdila da TikTok nije proveo "odgovarajuće provjere kako bi identificirao i ugasio profile djece" koja su premlada da bi koristila njegovu platformu.

- U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje zakoni kojima se osigurava da naša djeca budu sigurna u digitalnom svijetu i "TikTok ih nije poštovao", rekao je John Edwards, britanski povjerenik za informacije, navodi se u priopćenju.

Bijela kuća, Europska komisija, kanadska, britanska i australska vlada nedavno su zabranili svojim dužnosnicima da koriste TikTok na službenim telefonima. Norveški parlament i švedska vojska učinili su to prošli tjedan.

SAD optužuje TikTok, podružnicu kineske tvrtke ByteDance, da je alat Pekinga za špijuniranje i manipuliranje Amerikancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!