Tisuće Argentinaca na ulicama u znak podrške potpredsjednici

28.08.2022.

07:02

Autor: Hina/HRT

Potpora potpredsjednici

Potpora potpredsjednici

Foto: Agustin Marcarian / REUTERS

Tisuće sljedbenika argentinske bivše predsjednice i sadašnje potpredsjednice Cristine Fernandez de Kirchner izašlo je u subotu na ulice u znak podrške, nakon što su je dva tužitelja 'pozvala' na 12-godišnju zatvorsku kaznu i zabranu javnih dužnosti zbog navodne korupcije tijekom njezine vlade.

Tužitelji su ranije ovog tjedna (u ponedjeljak) optužili Fernandez de Kirchner za prijevaru države i umiješanost u preusmjeravanje javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine.

Najveći prosvjedi u subotu bili su ispred njezine kuće u elegantnoj četvrti Buenos Airesa Recoleta, gdje je u ranim jutarnjim satima policija postavila ograde kako bi spriječila veliko okupljanje.

Prosvjednici tvrde da je Fernandez de Kirchner žrtva sudskog progona i da je ograde podigao oporbeni gradonačelnik Buenos Airesa kao provokaciju, te su poslijepodne srušili barijere i sukobili se s policijom.

Pritom je, prema lokalnim medijima, pet policajaca ozlijeđeno, dok su četiri prosvjednika uhićena.

O presudi i potencijalnoj kazni odlučit će sudac, što bi moglo potrajati mjesecima, a kako bi se Fernandez de Kirchner mogla i žaliti na bilo koju odluku, to bi moglo odgoditi konačnu presudu godinama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!