Tisuće Izraelaca krenule prema ilegalnoj ispostavi na Zapadnoj obali

10.04.2023.

21:16

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izraelci marširaju prema Evyataru

Izraelci marširaju prema Evyataru

Foto: Nir Elias / REUTERS

Tisuće Izraelaca, među kojima i brojni ministri u vladi, marširale su u ponedjeljak prema evakuiranoj ispostavi Evyatar blizu Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali da bi podržali proširenje naselja, dok rastu napetosti između Izraelaca i Palestinaca.

Ističući izraelske zastave, izvikujući vjerske slogane i pjevajući vjerske pjesme, Izraelci iz cijele zemlje marširali su prema ilegalnoj ispostavi, dok se u blizini održavao palestinski protuprosvjed.

Po podacima palestinskoga Crvenog polumjeseca, u protuprosvjedima je ozlijeđen 191 Palestinac.

- Ovdje sam da pomognem podržati zahtjev za legalizacijom stambene jedinice Evyatar kako je i obećano u sklopu koalicijskih sporazuma, rekao je Shlomo Goren, biolog iz grada Bet Shemesha.

- Sada shvaćaju zbog čega sam se zalagao za uspostavljanje nacionalne garde, rekao je krajnje desno orijentirani ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir.

Izrael je prošli tjedan odobrio osnivanje nacionalne garde, koju je tražio Ben-Gvir, a fokusirala bi se na arapske nemire, no odustalo se od izravne uredbe pošto su politički suparnici izrazili zabrinutost da bi takve snage mogle postati sektaška "milicija".

Val palestinskih napada na Izraelce od početka je godine već odnio živote 19 Izraelaca i turista.

Majka dviju izraelskih sestara koje su prošli tjedan ubijene u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali umrla je od zadobivenih rana, objavili su u ponedjeljak bolnički izvori.

- Tragična je vijest da je i Leah Dee umrla nakon gnusnih napada na Zapadnoj obali, tvitao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

- Ne može biti opravdanja za ubojstvo Lee i njezinih dviju kćeri, Maie i Rine.

Izraelske snage još uvijek pokušavaju ući u trag napadaču.

Nova krajnje desno orijentirana izraelska vlada donijela je nekoliko odluka koje podupiru proširenje novih naselja.

Prošli je mjesec izraelski parlament otvorio put povratku židovskih doseljenika u četiri naselja na Zapadnoj obali, nakon što je izmijenjen zakon iz 2005. Odluku su osudile Palestinske vlasti i Europska unija.

Međunarodne organizacije osudile su i retroaktivno izraelsko priznanje osam ilegalno podignutih naselja na Zapadnoj obali. Izraelske vlasti odluku su donijele u veljači.

Od rata 1967. Izrael je na području koje Palestinci vide kao jezgru buduće države podigao oko 140 naselja.

Uz odobrena naselja, grupe doseljenika su bez dopuštenja vlade izgradile još desetke isturenih ispostava.

Palestinci žele neovisnu državu na Zapadnoj obali i u Gazi s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Pregovori o državnosti pod pokroviteljstvom SAD-a stoje još od 2014., a za to vrijeme židovska se naselja šire.

Palestinci smatraju da je takav razvoj događaja potkopao šanse za uspostavu održive države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!