16:54 / 29.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Tisuće migranata 'zaglavile' u Kolumbiji nakon ponovnog otvaranja granica

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fotos593 / Shutterstock

Oko 9000 osoba 'zapelo' je u Kolumbiji usred novog pokreta migranata koji na putu prema Sjevernoj Americi prolaze tom rutom nakon ponovnog otvaranja međunarodnih granica poslije 'lockdowna', objavila je kolumbijska Agencija za migracije.

Ilegalni migranti, a riječ je većinom o Haićanima, no ima i Venezuelaca i Kubanaca, kao i državljani brojnih afričkih država, 'zaglavili su' u Necocliju, u kolumbijskoj pokrajini Antioquiji, rekao je direktor Agencije za migracije Juan Francisco Espinosa na virtualnoj konferenciji za novinare.


- Ovo je povijesni fenomen koji se ponavlja. Naime, Kolumbija nije ni uzrok, a ni odredište ovih migranata, rekao je Espinosa.


Migranti se nadaju da će uspjeti proći kroz Necocli te nastaviti svoje putovanje prema Panami, a zatim prema Sjevernoj Americi. Cilj su im uglavnom Sjedinjene Države ili Kanada, rekao je Espinosa.


Dodao je da je, premda u uobičajenoj godini regijom obično prođe oko 30.000 migranata, prošle godine onuda prošlo samo 4000 ljudi zbog restriktivnih mjera uvedenih zbog kontrole širenja koronavirusa.


No s otvaranjem granica u 2021. protok migranata u regiji dosad je puno veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je Espinosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!