22:41 / 04.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Tisuće Pakistanaca prosvjedovale zbog objave karikatura Muhameda u Francuskoj

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro

Foto: - / REUTERS

Deseci tisuća muslimana prosvjedovali su u u Pakistanu zbog ponovne objave karikatura islamskog proroka Muhameda u francuskom satiričkom listu Charlie Hebdo.
Deseci tisuća muslimana prosvjedovali su u u Pakistanu zbog ponovne objave karikatura islamskog proroka Muhameda u francuskom satiričkom listu Charlie Hebdo uzvikujući "Smrt Francuskoj!" i pozivajući na bojkot francuskih proizvoda.

- Počelo suđenje sudionicima u napadu na Charlie Hebdo

Na jednom od transparenata prosvjednika pisalo je: "Kazna za bogohulnike je odrubljivanje glave".

Karikature proroka Muhameda izazvale su gnjev i nemire u muslimanskog svijetu 2005. kada su prvi puta objavljene u danskom listu Jyllands-Posten.

Ranije ovoga tjedna je francuski tjednik Charlie Hebdo ponovno objavio karikature povodom početka suđenja islamistima koji su napali uredništvo lista u siječnju 2015. godine i ubili 12-ro ljudi.

Prvog dana suđenja u srijedu na sudu u Francuskoj je rečeno kako je su povod napada bile sporne karikature te da su napadači htjeli osvetiti proroka Muhameda.

Prosvjede u srijedu u Pakistanu organizirala je islamistička stranka Tehreek-e-Laibak Pakistan (TLP) a održali su se u u najvećem pakstanskom gradu Karachiju, kao i Rawalpindi, Peshawaru, Lahoreu i Dera Ismail Khanu.

Prosvjednici su paralizirali promet u Karachiju, financijskom i poslovnom središtu Pakistana.

- Ponovna objava kariktura je veliki terorizam; oni ponavljaju to bogohuljenje protiv proroka Muhamemeda svakih nekoliko godina. To treba zaustaviti, rekao je lokalni čelnik TLP-a u Karachiju Razi Hussani.

Slični prosvjedi 2015. u Pakistanu postali su nasilini, a veći je broj ljudi ozlijeđen u sukobima s policijom kada su se prosvjednici pokušali probiti do francuskog konzulata u Karachiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!