11:51 / 07.11.2021.

Autor: HRT

Tisuće prosvjednika u Glasgowu traže konkretno djelovanje protiv klimatskih promjena

Prosvjednici u Glasgowu

Prosvjednici u Glasgowu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Tisuće prosvjednika okupile su se u Glasogowu tražeći konkretnije i ambicioznije djelovanje protiv klimatskih promjena. Tvrde da političari samo obećavaju, a gotovo ništa ne čine. To najbolje potvrđuje neispunjavanje obećanja iz Pariškog sporazuma, potpisanog 2015., kad su se prvi put obvezali smanjiti emisije stakleničkih plinova. 


Prosvjednici traže hitno zaustavljanje sječe šuma, smanjenje emisije metana te odbacivanje ugljena kao energenta. Prosvjedi su održani diljem svijeta, a u Leipzigu su se sukobili okupljeni i policija. Privedene su 24 osobe.

Australija je bogata zemlja, ima obilje prirodnih, obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra. Može vrlo brzo napraviti velike promjene, ali za to jednostavno nema političke volje, poručio je Nick Adler, prosvjednik iz Australije.

Prosvjednica iz sjeverozapadne Njemačke kaže kako je zabrinuta jer će porast mora utjecati na njihovo život. Smatra kako se bez akcije javnosti ništa neće promijeniti. "Kao roditelji, volimo svoju djecu, pomičemo planine za njih svaki dan, a sada je vrijeme da to učine i svjetski čelnici", dodaje druga prosvjednica.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!