Tisuće prosvjedovale protiv prozapadne vlade u Moldaviji

12.03.2023.

21:00

Autor: Hina/HRT/A.S.

Prosvjed u Moldaviji

Prosvjed u Moldaviji

Foto: Vladislav Culiomza / Reuters

Tisuće ljudi izišle su na ulice u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji na prosvjede protiv proeuropske vlade i visokih cijena plina.


Nekoliko medija u glavnom gradu Kišinjevu izvijestilo je o sukobima između prosvjednika i policije. Prema policiji, uhićeno je više od 50 osoba.

- Sudionici prosvjeda zahtijevali su da vlada plati račune za plin "za zimske mjesece", rekla je Marina Tauber, potpredsjednica opozicijske stranke Šor.

Prosvjednici su također upozoravali da se ne dopusti da se rat iz susjedne Ukrajine proširi na Moldaviju. "Mi smo narod", vikali su.

Optuživali su vladu, koju podupire zapad, da nema plan za borbu protiv rastućeg siromaštva.

Predsjednica Maia Sandu optužila je Rusiju za destabilizaciju političke situacije u Moldaviji kako bi došlo do državnog udara. Sandu, koju podupiru Europska unija i SAD, okrenula je Moldaviju od Rusije o čijim zalihama plina zemlja ovisi.

Brojni Moldavci se žale da plin, koji je nekoć bio pristupačan, sada stoji tri puta više jer se kupuje preko posrednika i to vrlo skupo.

Kao susjedna zemlja Ukrajine i članice EU-a Rumunjske, Moldavija, siromašna poljoprivredna zemlja, povijesno je bila razapeta između zapada i Rusije.

Ruski se i dalje koristi u svakodnevnom životu čak 30 godina nakon pada Sovjetskog saveza. Postoje brojni mediji na ruskom i Rusija i dalje drži vojnu kontrolu nad odmetnutom regijom Pridnjestrovlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!