Tisuće prosvjeduju protiv NATO-a u Madridu

26.06.2022.

16:39

Autor: HRT/Hina

Prosvjedi u Madridu

Prosvjedi u Madridu

Foto: Isabel Infantes / Reuters

Noseći zastave bivšeg Sovjetskog Saveza sa srpom i čekićem, tisuće ljudi prosvjeduju u nedjelju u Madridu protiv NATO samita koji se sljedeći tjedan održava u španjolskoj prijestolnici.

Čelnici zemalja NATO-a sastaju se u Madridu 29. i 30. lipnja uz sveobuhvatne mjere osiguranja. Glavne teme će biti izazovi bez presedana proizašli iz ruske invazije na Ukrajinu te zahtjev za članstvom Finske i Švedske, čemu se protivi Turska. Prosvjednici su danas na ulicama Madrida jsno dali do znanja da povećanje izdvajanja financijskih sredstava za vojsku, koje NATO traži od europskih patrnera, smatraju prijetnjom miru.

- Pun mi je kofer oružja i ubijanja ljudi. Rješenje koje predlažu je više oružja i više ratova, a mi to uvijek plaćamo. Tako da, ne NATO-u i vojnim bazama. Neka Amerikanci odu i oostave nas na miru, bez ratova i oružja, rekla je Concha Hoyoj. I drugi prosvjednik, 29-godišnji Jaled, smatra da NATO nije rješenje rata u Ukrajini.

Prema organizatorima, u središtu Madrida prosvjeduje 5000 ljudi.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares kazao je za list El Pais da će na samitu također biti i riječi o prijetnji koja dolazi s južnog krila Europe, u Africi. Albares smatra da Rusija predstavlja prijetnju i na tom južnom krilu Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!