Tisuću djece dnevno umre zbog onečišćene vode za piće

20.03.2023.

07:17

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zagađena voda

Zagađena voda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Onečišćena voda za piće i nepostojanje sanitarne infrastrukture ugrožavaju život djece diljem svijeta, navodi UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Svaki dan više od tisuću djece mlađe od pet godina umre diljem svijeta od bolesti uzrokovanih onečišćenom vodom, nedostatkom sanitarnih uvjeta i lošom higijenom, izvijestio je UNICEF u New Yorku.

Ukupno je 190 milijuna djece u 10 afričkih zemalja u opasnosti, prema novoj analizi te organizacije.

Situacija je najozbiljnija u zemljama zapadne i središnje Afrike, kao što su Benin, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Obala Bjelokosti, Gvineja, Mali, Niger, Nigerija i Somalija, navodi se.

U mnogima od tih zemalja vlada nestabilnost i prijete oružani sukobi, što dodatno komplicira pristup djece čistoj vodi i sanitarnim uvjetima.

U srijedu je Svjetski dan voda, a tog dana u New Yorku počinje UN-ova konferencija o vodi. Cilj je preispitati u kojoj se mjeri mogu postići međunarodno dogovoreni ciljevi, uključujući UN-ov cilj održivog razvoja o pristupu čistoj vodi za sve do 2030. godine, prenosi DPA.

Prema podacima UN-a, čak dvije milijarde ljudi u svijetu, odnosno svaki četvrti stanovnik, ne mogu računati na čistu vodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!