16:37 / 18.04.2022.

Autor: B.A./HRT

Tko je autor govora Volodimira Zelenskog? "Predsjednik uvijek zna što želi reći"

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen via REUTERS

Redovita, emocijama nabijena obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog imaju važnu ulogu u podizanju morala naroda Ukrajine, ali i senzibiliziranju svjetske javnosti o strahotama ruske invazije. Prema pisanju zapadnih medija, Zelenskom u pisanju govora veliku pomoć pruža bliski suradnik Dmitrij Litvin, 38-godišnji bivši novinar i politički analitičar.

BBC u članku objavljenom potkraj ožujka navodi da je Litvin koautor govora Volodimira Zelenskog, dok Guardian u prekjučerašnjem članku navodi da je Litvin autor, ali i da je u intervjuu za Observer rekao kako su ideje iza govora predsjednikove.


- Predsjednik uvijek zna što želi reći i kako to želi reći, izjavio je Litvin.


- U govorima emocije su važne. I, naravno, predsjednik je autor emocija i logike riječi, dodao je.


Serhij Leščenko, drugi bivši novinar koji je u ratno doba postao savjetnik Zelenskog, Litvina opisuje kao literarnog i umjetničkog asistenta.


- Prikuplja predsjednikove ideje svaki dan, ustvrdio je.


Guardian navodi da je Litvin, među ostalim, bio kolumnist tjednika Levi Bereg, nazvanog po lijevoj obali rijeke Dnipro. Dio je predsjednikova unutarnjeg tima. On i njegovi kolege od početka invazije žive i rade u Bankovi, ulici u centru Kijeva u kojoj se nalazi predsjednička administracija Ukrajine, a koja je opisana kao ukrajinski ekvivalent Bijele kuće ili Downing Streeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!