Tko je Joe Biden?

03.11.2020.

18:21

Autor: Danko Družijanić/Agenda/HTV/IMS

default error photo
Tri je sata 1993. napeto razgovarao sa Slobodanom Miloševićem. Tvrdi kako mu je rekao u lice: "Mislim da si prokleti ratni zločinac i da bi ti trebalo suditi."
Vodeći američki i svjetski mediji proglasili su pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima nakon što su mu dodijelili pobjedu u Pennsylvaniji.

➡️ Sve o američkim izborima 2020. 

Biden je osvajajem te savezne države premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu i sada ih ima 273. I dok se još čeka da se prebroje svi glasovi, Bidenov tim već priprema pozornicu za njegov pobjednički govor, no Donald Trump ne misli samo tako odustati.

Tko je, zapravo, Joseph Robinette Biden mlađi? Izazivač Donalda Trumpa 48 je godina na visokim političkim dužnostima u SAD-u, ali za ostatak svijeta uglavnom je nepoznanica. Bidenov je otac englesko-francusko-irskog podrijetla, a majka Irkinja. Prije njegova rođenja očeva je obitelj bila bogata, no propao im je posao te neko vrijeme Biden stariji uopće nije imao prihoda. Joe je u djetinjstvu mucao, ali se poslije uspio prilično riješiti tog problema.

Obiteljske tragedije

Nije se, međutim, mogao zaštititi od obiteljskih tragedija koje su ga pratile. Neposredno prije njegova prvog izbora u Senat 1972., u automobilskoj nesreći poginuli su mu supruga i jednogodišnja kći... Ozlijeđena su i obojica sinova, no oni su se oporavili. Znatno poslije, slijedila je druga tragedija, prije malo manje od šest godina sin Beau, dugogodišnji glavni državni tužitelj u državi Delaweare, preminuo je od raka.

Nakon prvog pokušaja da postane predsjednik 1988.  dva je puta preživio tešku moždanu aneurizmu. Kako su mu rekli liječnici, kampanja zamalo da ga nije ubila. Nominaciju je napokon dobio iz trećeg pokušaja, 32 godine nakon prvoga. No prije toga u dva je mandata bio potpredsjednik Baracku Obami.

Od prvih političkih koraka Biden je bio na strani progresivne politike. Protivnik rata u Vijetnamu, davnih dana zagovornik očuvanja okoliša, građanskih prava, pravednog oporezivanja i široke zdravstvene zaštite. Progurao je prve propise prema kojima se ograničavala široka dostupnost vojnog naoružanja u SAD-u.

Oduvijek se dobro snalazio u kontaktu s običnim ljudima

U ovoj je kampanji Biden podsjetio Amerikance bošnjačkog i albanskog podrijetla na svoju ulogu u okončanju ratova i pokolja na zapadnom Balkanu. Angažirao se tijekom rata u Hrvatskoj i poticao intervenciju nakon pokolja u Srebrenici. Tri je sata 1993. napeto razgovarao sa Slobodanom Miloševićem. Tvrdi kako mu je rekao u lice: "Mislim da si prokleti ratni zločinac i da bi ti trebalo suditi."

Bio je inicijator rezolucije u Senatu kojom je Clintonovoj administraciji odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji. Kosovske vlasti smatraju ga svojevrsnim zaštitnikom. Obećao je da će poništiti učinke Trumpove administracije te pritiskati Beograd i Prištinu kako bi se međusobno priznali.

Nije podržao intervenciju protiv Iraka 1991.

Pratile su ga optužbe za seksualno uznemiravanje žena. On je to odbacivao, tvrdeći da nije imao neprilične tjelesne kontakte, ali je i potvrdio kako uviđa da se društveni kriteriji mijenjaju te da ono što se u njegovoj mladosti nije smatralo nepriličnim kontaktom više nije prihvatljivo. Uoči i za vrijeme ove kampanje, kao i prije, kao protuteža optužbama o Trumpovoj pobjedi uz rusku pomoć, protivnici su Bidena optuživali za mutne poslove njegova sina Huntera vezano za ukrajinski plin.

Uoči utrke za predsjedničkog kandidata, mnogi su unaprijed otpisali Bidena. No čini se da je presudila logika kako je on najbolji izbor za zacjeljivanje rana duboko podijeljene nacije. Biden će biti najstariji američki predsjednik dosad, u trenutku preuzimanja dužnosti imati će 78 godina. Također, bit će drugi katolik na čelu SAD-a. Prvi je nasilno uklonjen s vlasti, John Fitzgerald Kennedy, ubojstvom u Dallasu 1963.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!