Tko je Vladimir Vladimirovič Putin?

04.01.2020.

14:40

Autor: Alenka Marina/Agenda/IMS/HRT

default error photo
U 20 godina vladavine Vladimir Putin uspostavio je strog nadzor nad ruskom političkom scenom, marginalizirao oporbu i ugušio kritičke medije. O tom 67-godišnjaku privatno se malo toga zna, tek da je ljubitelj sporta.
Od liberala do sultana - tako bi se najkraće mogla opisati dva desetljeća vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tko je najmoćniji Rus koji je svoju zemlju vratio među velike sile? Vladimir Vladimirovič Putin, političar kojega prate brojne kontroverzije, sporenja i dvojbe, nakon Staljina, najdugovječniji je ruski čelnik.

Kada je posljednjeg dana 1999. tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin neočekivano dao ostavku i objavio da će ga naslijediti Vladimir Putin, mnogi su se pitali tko je on. Gotovo nitko nije mogao pretpostaviti da će se - tadašnji premijer i šef državne službe sigurnosti s više nego skromnim političkim iskustvom - pokazati toliko žilavim i spretnim.

Na proljetnim izborima te 2000. Vladimir Putin uvjerljivo će pobijediti već u prvom krugu. Bila je to iznimno teška godina - od smrtonosnog terorističkog napada u moskovskoj podzemnoj željeznici i tragedije mornara s podmornice Kursk do pokolja u kazalištu Dubrovka.

Obračunava se s pobunjenim Čečenima koji su proglasili neovisnost. Vraća nadzor uz goleme civilne žrtve i razaranja. Okrutnost kojom je skršena pobuna, zabrinut će dio Zapada.

U samoj Rusiji nižu se tragedije, masakri. Putin obećava da će stati tomu na kraj. I dok se Zapad pita koje je pravo lice novog ruskog predsjednika, među običnim građanima, kojima je dosta siromaštva i anarhije, popularnost mu dostiže neslućene razmjere. Cijene nafte udvostručuju se, njegove gospodarske reforme donose rezultate.

Izbor Putina Zapad ocjenjuje pozitivno, barem u početku. U Sloveniji se 2001. ruski predsjednik prvi put susreće s američkim. Obračunava se sa svima koji mu stoje na putu: prebjezima poput Litvinenka, Berezovskog, zatvara oporbenog čelnika Navaljnog, slama neovisne medije. S lakoćom se rješava svojih suradnika ako mu se suprotstave. Kada je riječ o vojsci, ulažu se golemi iznosi u obnovu i razvoj. Rusi su prisutni posvuda, najvidljivije na sirijskom ratištu.

Odnose sa Zapadom stalno prati antagonizam. Američko-ruski odnosi, ojačani Putinovom potporom poslije 11. rujna, slabe nakon američke intervencije na Irak. Revolucije u Gruziji i Ukrajini bit će uvod u narušavanje odnosa sa Zapadom. Putin smatra da upravo zapadne sile stoje iza tih događaja. Partnere pronalazi u azijskim i latinskoameričkim zemljama.

U dvadeset godina na vlasti, Vladimir Vladimirovič Putin dva je puta obnašao dužnost premijera i u dva mandata bio predsjednik. Jedno od ključnih pitanja je - tko će ga naslijediti. Prema ruskom Ustavu, nakon 2024. više se ne može kandidirati za čelnika države. No mnogi sumnjaju da će se lako odreći vlasti. Putin je nedavno nagovijestio moguće ustavne amandmane kojom bi se drugačije raspodijelile ovlasti između predsjednika, vlade i parlamenta.

U 20 godina vladavine Vladimir Putin uspostavio je strog nadzor nad ruskom političkom scenom, marginalizirao oporbu i ugušio kritičke medije. O tom 67-godišnjaku privatno se malo toga zna, tek da je ljubitelj sporta. U javnosti ga se nerijetko može vidjeti kako trenira džudo, skija, igra hokej. I dalje je popularan među Rusima, iako se posljedice sankcija nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima osjećaju u svim područjima života. Zemlja je teško gospodarski uzdrmana, životni standard bilježi strmoglav pad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!