'Lažni Kličko' nazvao gradonačelnike Beča, Berlina i Madrida

25.06.2022.

18:34

Autor: HRT/Hina

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zatražio je istragu nakon što su "deep fake" pozivi zavarali gradonačelnike Beča, Berlina i Madrida da pomisle da razgovaraju s njim.

- Nekoliko gradonačelnika u Europi kontaktirao je lažni Kličko koji je govorio apsurdne stvari. Ovo je kriminalna energija. Hitno se mora istražiti tko stoji iza toga, rekao je Vitalij Kličko u videu koji je u subotu podijelio njemački list Bild. Dodao je da se razgovori organiziraju isključivo putem službenih kanala u Kijevu te da mu nije potreban prevoditelj za razgovore na njemačkom ili engleskom jeziku.

Dužnosnici njemačke državne sigurnosti već su započeli istragu o osobi za koju se smatralo da je Kličko i koja je razgovarala s gradonačelnicom Berlina Franziskom Giffey. Gradonačelnik Beča Michael Ludwig rekao je da mu je bilo nešto čudno sa zvukom tijekom, kako je mislio, razgovora s Kličkom.

- Čovjek koji se predstavljao kao gradonačelnik Kijeva postao je neobično zahtjevan pred kraj razgovora. No to me sada ne bi natjeralo da to na neki način dovedem u pitanje, rekao je Ludwig za ORF. Slučaj je opisao neugodnim, ali "ne i velikim problemom" s obzirom da se nisu bavili škakljivim temama.

Ludwig je zaprimio pozivnicu za poziv iz Kijeva, koji je navodno bilo zahvala za poslanu pomoć iz Beča, rekao je za dpa Ludwigov glasnogovornik, dodajući da to nije bilo ništa neobično. Razgovor se vodio na engleskom jeziku, što je doduše bilo pomalo čudno, rekao je glasnogovornik. Rekao je da su zamolili međunarodni odjel Kijeva i austrijsko veleposlanstvo u Kijevu da razjasne situaciju nakon što se pokazalo da je poziv vjerojatno bio lažan.

I gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida bio je meta lažnog razgovora s Kličkom. Prekinuo je taj razgovor, potvrdio je glasnogovornik ureda gradonačelnika Daniel Bardavío Colebrook.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!