07:22 / 25.10.2018.

Autor: S.S./P.F./M.M./HRT

Todorić: Ovo me neće zaustaviti, još jače ću krenuti naprijed

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac Duncan Ouseley odbio je žalbu Todorićeve obrane na izručenje Hrvatskoj.
Na Visokom sudu u Londonu održano je ročište na kojem je sudac Duncan Ouseley odbio žalbu Todorićeve obrane na izručenje Hrvatskoj. "Ovo me neće zaustaviti i još ću jače krenuti naprijed. U godinu dana skupio sam niz dokaza i informacija i dalje se idem boriti za istinu", rekao je Todorić nakona izlaska iz sudnice.

"Ovo je za mene bio poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i za to vrijeme obavio zadaće koje sam sebi postavio", rekao je. Dodao je da je malo razočaran te da ima pravo na žalbu na istom sudu, ali, kako je rekao, očekuje da će u Hrvatskoj biti za 25 dana.

Na upit je li spreman za Remetinec, Todorić je odgovorio da je spreman na sve, dodajući da ne vidi za što bi u Hrvatskoj mogao biti osuđen.

Rekao je i da je protiv premijera Andreja Plenkovića jučer podnio kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju. "Vi znate što ja o tome mislim i znate što se sve događalo. Idem dalje u bitku", rekao je Todorić.Ivica Todorić poslao je i pisano priopćenje u kojem je najavio da će se nastaviti boriti protiv korupcije.

Izručenje Ivice Todorića dogovorit će National Crime Agency s hrvatskom policijom. Kad se dogovori dan, Todorić će biti izručen u pratnji britanske policije, a dočekat će ga hrvatski policajci. Ta razmjena može se obaviti i u zrakoplovu u trenutku kada prijeđe u hrvatski zračni prostor, javila je HRT-ova novinarka Silvana Skočajić uživo iz Londona.Todorićeva odvjetnica Cherie Blair: slučaj se sada vraća u Hrvatsku

Odvjetnica Ivice Todorića Cherie Blaire kratko je prokomentirala konačnu odluku o izručenju njezina klijenta, kazavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

"Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih tijela. Slučaj se vraća u Hrvatsku", rekla je Blair.

Današnjom odlukom suca Ousleyja prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi Todorićevo izručenje Hrvatskoj.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Današnja rasprava trajala je gotovo tri sata. Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na današnjoj raspravi ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.Sudac Ouseley tijekom izlaganja obrane i tužiteljstva postavljao je pitanja, komentirao i davao primjedbe, spominjao razlike u pravosudnim sustavima Velike Britanije i Hrvatske. Nakon rasprave objavio je stanku od sat vremena. Po povratku u sudnicu detaljno je prošao kroz prvostupanjsku presudu iz travnja i zaključio da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

Ubrzo su uslijedile reakcije iz Hrvatske na odluku britanskog suda o izručenju Ivice Todorića. Premijer Andrej Plenković rekao je samo kratko da to ne komentira već nekoliko mjeseci, pa neće ni danas. Čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je da će izručenjem Hrvatskoj Todorić konačno imati mogućnost otvoriti svoju "crnu bilježnicu", te da će se onda vidjeti koje su mu političke elite pomogle odnosno "tko je tko u Hrvatskoj".Tijek događaja:

16.30
Odvjetnica Ivice Todorića Cherie Blaire kratko je prokomentirala konačnu odluku o izručenju njezina klijenta, kazavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

16.00 "Ovo me neće zaustaviti i još jače ću krenuti naprijed. Spreman sam za sve. U godinu dana skupio sam niz dokaza i informacija i dalje se idem boriti za istinu", rekao je Todorić nakona izlaska iz sudnice.

15.57 Izručenje Ivice Todorića dogovoriti će National Crime Agency s hrvatskom policijom.

15.47 Sudac Ouseley odbio je žalbu Todorićeve obrane.

15.41 Sudac Ouseley rekao je da smatra kako najava tužiteljstva da će istraga vjerojatno završiti suđenjem nije kriva, baš kao što je napisala u svojoj odluci sutkinja Emma Arbuthnot.

15.26 Sudac se fokusirao na to hoće li se optužnica podići ili ne.

15.20 Sudac Ouseley iščitava razloge koje je navela sutkinja Emma Arbuthnot za izručenje Todorića.

15.00 Ivica Todorić vratio se u sudnicu, čeka se dolazak sudca Ouseleya.

14:06 Obrana i tužiteljstvo završili su svoja izlaganja pred sucem. Za sat vremena sudac Ouseley donijet će odluku o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

14:01 Todorićev odvjetnik James Hines odgovara tužiteljstvu i ponavlja: Ne očekujem da sud sumnja u sadržaj uhidbenog naloga, ali istraga još završena.

13:50 Tužiteljstvo tvrdi da je nevažno kako napreduje istraga u Hrvatskoj. Odluku da se izruči Todorić sutkinja Arbuthnot je donijela na temelju dokaza koje je tada imala kaže predstavnik tužiteljstva sucu Ouseleyju.

13:40 Tužiteljstvo i dalje iznosi argumente zbog kojih je sutkinja Emma Arbuthnot u travnju donijela, po njima opravdanu, odluku o izručenju Ivice Todorića.

13:32 Već dva sata, umjesto jedan, u sudnici traje rasprava u slučaju Ivice Todorića.

13:20 Predstavnik britanskog tužiteljstva pojašnjava odluku suda od travnja ove godine zašto se Ivica Todorić treba izručiti Hrvatskoj.

13:10 Je li hrvatsko tužiteljstvo kompetentno donijeti odluku o optužnici pita se Hines pred sucem Ouseleyem.

13:06 Ročište u Londonu traje već pola sata duže od predviđenog jednog sata za iznošenje argumentacije.

13:00 Todorićev odvjetnik nabraja slučajeve izručenja u Italiju i Njemačku tek nakon podizanja optužnice. Tvrdi da samo istraga, prema člancima europskog uhidbenog naloga, nije dovoljan razlog za izručenje. To su slični slučajevi u kojima se vodila ista rasprava, navodi Hines.

12:50 Hines i dalje ponavlja da namjera da se nekoga optuži i odluka da se nekoga optuži moraju u ovom slučaju biti jasnije objašnjene.

12:38 Prošlo je predviđenih sat vremena za ročište, no ono i dalje traje.

12:34 Odvjetnik Hines tvrdi da tek kad se donese odluka da će se Ivica Todorić optužiti za prijevaru može govoriti o izručenju.

12:26 Ivica Todorić uz pomoć prevoditeljice mirno sluša raspravu u sudnici.

12:21 Odvjetnik Hines i sudac Ouseley raspravljaju oko europskog uhidbenog naloga.

12:16 Odvjetnik Hines tvrdi da je odluka da će se optužnica protiv Todorića podići, može se reći, već donesena i prije nego što je istraga završena što je nedopustivo.


12:10 Sudac Ouseley pita postoje li dva razloga za istražni pritvor - utjecaj na svjedoke i sumnja na počinjenu prijavu.

12:04 Sve navedene optužbe su razlog za izručenje zaključuje sudac Ouseley.

12:01 Sudac Ouseley kaže riječ je istrazi velike prijevare i nije čudno da istraga dugo traje.

11:57 Hines ističe da odluka o suđenju u slučaju Ivice Todorića još nije donesena.

11:54 Todorićev odvjetnik tvrdi da se ne vidi kraj istrage u Hrvatskoj i da bi to značilo da će Todorić cijelo vrijeme biti i istražnom pritvoru ako ga se izruči.

11:45 Odvjetnik Hines traži dokaze od hrvatskog tužiteljstva jer tvrdi da istraga u Hrvatskoj nije napredovala od 23.4. kada je engleski sud donio odluku o izručenju Ivice Todorića.

11:40 Odvjetnik James Hines počeo s izlaganjem.

11:33 Čeka se dolazak suca Ouseleya.

11:25 Todorić je u društvu supruge Vesne i odvjetnice Cherie Blair.

11:20 Ivica Todorić stigao je u sudnicu broj 1. U sud je ušao na sporedni ulaz.


Evo što je o slučaju Todorić rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

"Mislim da u Hrvatskoj nema političkog progona iz čistog razloga što, zapravo, radi se o vrlo konkretnim stvarima, gdje znamo u kakvom je stanju bio Agrokor, znači sve tvrtke u sustavu Agrokora, znamo koliko se to moglo reflektirati na cijelo gospodarstvo. I naprosto čeka ga jedno fer, korektno i objektivno suđenje, kakvo u Hrvatskoj je". 


Na pitanje je li DORH ispitao sve svjedoke u slučaju Agrokor, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je da , od onih koji su navedeni u određivanju istražnog zatvora, postoji još jedan svjedok koji nije ispitan. Da je ovisilo isključivo o nama, taj bi svjedok bio već davno ispitan, rekao je. Odbio je insinuaciju da se s ispitivanjem svjedoka namjerno odugovlači kako bi se Ivicu Todorića moglo smjestiti u istražni zatvor jer nisu ispitani svi svjedoci u istrazi. Ništa se ne čeka namjerno, jednostavno proces je takav, rekao je. Nije mogao reći kad će posljednji svjedok biti ispitan.

Bošnjaković i Jelenić očekuju izručenje Ivice Todorića

Jelenić očekuje da odluka Visokog suda u Londonu bude pozitivna, odnosno da se potvrdi prvostupanjska odluka i da u skorije vrijeme Todorić bude u dosegu hrvatskog pravosuđa.


Sudac Duncan Ouseley razmotrio je zahtjev osnivača Agrokora na pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj. Obrana je imala sat vremena za iznošenje dokaza, no sudac je izričito naglasio - da to moraju biti novi, a ne preformulirani stari dokazi koje je prvostupanjski sud 23. travnja odbacio. Tada je odlučeno da Ivica Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je potvrdio prvostupanjsku odluku iz travnja kada je sud odlučio da nema političkog progona i da Ivicu Todorića treba izručiti Hrvatskoj. Hrvatska policija u roku deset dana trebala bi ga prepratiti iz Londona u Zagreb, tj. u istražni zatvor Remetinec kojeg mu je prije godinu dana odredio sud zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Odvjetnici o mogućem izručenju Ivice Todorića: Šanse 50:50

U London na ročište Ivice Todorića nisu došli njegovi hrvatski odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Uoči ročišta na temelju razgovora s Todorićevim engleskim odvjetnicima Čedo Prodanović procijenio je da su izgledi za izručenje polovični. "Oni kažu da su šanse otprilike 50:50. Nadaju se, a u tome određenu težinu ima i činjenica da ga zastupaju odvjetnici Cherie Blair i James Hines. Postoji šansa da se žalba uvaži i onda nije dan D. te se postupak nastavlja", rekao je za Hrvatski radio odvjetnik Čedo Prodanović.
'Todorić bi trebao biti svjedok pokajnik'
Čini se da Todorićeva obrana mnogo toga polaže u tezu o političkom progonu. Odvjetnik Hines je tvrdio da ima nove dokaze koji će to i potkrijepiti. A mogu li se u to uključiti i najnovije spoznaje iz e-mailova o grupi Borg između Martine Dalić i Branimira Bricelja koji su navodno dan uoči sjednice vlade prilagođavali lex Agrokor fondu Knighthead odvjetnik Prodanović smatra da će ti e-mailovi imati utjecaja ako će biti na vrijeme dostupni engleskim odvjetnicima. "Ta afera se dalje širi i to na određeni način ima političke implikacije", smatra Prodanović.  

VIDEO: Ivica Todorić uhićen pa pušten uz jamčevinu od 100.000 funti
● VIDEO: Todorić bježao pred kamerom HRT-a
● Britanska odvjetnica: Todorić bi doživotno mogao biti slobodan u Londonu
● 
Ivica Todorić: Po trnju do zvijezda i natragOdluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.


Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!